Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Senge: Revolucionarno suočavanje s klimatskim promjenama

COTRUGLI Business School, SoL Hrvatska i Quantum21.net, 25. svibnja 2009. organiziraju međunarodnu konferenciju "SoL South East Europe Forum" na temu Kriza – prijetnja i šansa.

SoL SEE Forum zamišljen je kao inicijativa povezivanja lidera iz politike, gospodarstva i civilnog društva s ciljem pokretanja inicijative za duboke društvene promjene i nalaženje praktičnih rješenja na izazove aktualne krize. Glavni moderator je Peter Senge, najveći strateg 21. stoljeća.

Stabilizacija CO2 u atmosferi na razini koja minimalizira prijetnje sa katastrofalnim posljedicama zahtijevat će smanjenje emisije tijekom iduća dva desetljeća za 60 – 80 posto. To smo nazvali izazov 80 – 20.

Podaci o koncentraciji CO2 u atmosferi tijekom posljednjih 150 godina (od početaka industrijske revolucije) ukazuju na trend eksponencijalnog rasta. U suštini proces povećanja koncentracije CO2 u atmosferi sličan je procesu punjenja kade.

Kao što svatko od nas zna iz iskustva: ako je količina vode koja se u kadu ulijeva veća od količine vode koja se iz nje izljeva – kada će se puniti. Nažalost, u slučaju klimatskih promjena mnogi ljudi nisu prepoznali tu dinamiku. Stoga mnoge države i danas usvajaju "rješenja" u vidu smanjenja emisije CO2 za neki arbitrarno izabrani postotak – ne vodeći računa o globalnoj dinamici.

Iz slike 1 je vidljivo da se u svijetu danas emitira ukupno 8 mlrd. tona CO2 godišnje. Od te količine se samo 3 mlrd. tona godišnje apsorbira. Razlika od 5 mlrd. tona ostaje u atmosferi. To znači da ostvarivanje stabilizacije CO2 u atmosferi implicira smanjenje emisije sa postojećih 8 na 3 mlrd. tona godišnje, odnosno za 60-80 posto.

Ispravnost teze o nužnosti radikalnog smanjenja emisije verificirana je tijekom prve Simulacije pregovora o klimatskim promjenama održane u Zagrebu 29. travnja ove godine. Potaknuti ozbiljnošću problema klimatskih promjena, skupina znanstvenika iz softverske tvrtke Ventana Systems, MIT-a (Massachusets Institute of Technology) te Sustainablity Institute razvila je "C-ROADS simulator" (što u prijevodu znači simulator za brzu sveobuhvatnu analizu klime i podršku pri donošenju odluka).

Simulacija u Zagrebu jasno je pokazala da stabilizacija CO2 na razini od 400 ppm (koja bi trebala spriječiti klimatske promjene sa katastrofalnim posljedicama) zahtijeva brze i radikalne akcije te sudjelovanje svih zemalja.

S ovim mišljenjem slaže se i profesorica Jacqueline McGlade, izvršna direktorica Europske agencije za zaštitu okoliša koja smatra da svijet ide u pravcu klimatske katastrofe – ukoliko se tijekom nekoliko narednih mjeseci i bogate i siromašne nacije ne dogovore oko drastičnog smanjenja zagađenja. Posljedično tome ona zaključuje da je 2009. godina "najvažnija godina u 4 milijarde godina dugoj povijesti planete". Ukoliko svijet u prosincu ove godine u Kopenhagenu ne donese prave odluke uslijedit će "nebrojena desetljeća građanskih sukoba".

Prema mišljenju Sengea "izazov 80 – 20" predstavlja najveću prijetnju opstanku ljudskog društva, ali i otvara nove mogućnosti. U svojoj najnovijoj knjizi "The necessary revolution", Senge polazi od postavke da suočavanje sa klimatskim promjenama zahtijeva "revoluciju u načinu poslovnog razmišljanja".

Ključni aspekt te revolucije se odnosi na širenje perspektive lidera, na razvoj sposobnosti sagledavanja širih sistema u kojima organizacije djeluju. Konkretno, to znači sagledavanje globalne dinamike emisije i apsorpcije CO2 – kao i uloge svoje institucije u njoj.

Promjena načina razmišljanja predstavlja preduvjet za ostvarivanje "bazičnih inovacija" – fundamentalnih promjena u tehnologiji i organizaciji koje stvaraju nove industrije, transformiraju postojeće te, s vremenom, preoblikuju društva. Bazične inovacije poput elektrifikacije, razvoja automobilskog transporta, komercijalnih zračnih putovanja, digitalnog računalstva te Interneta utječu na transformaciju gospodarskih organizacija, njihovih poslovnih modela te promjena u osobnom i organizacijskom načinu razmišljanja.

U nastavku knjige "The necessary revolution" opisuju se brojni primjeri tih inovacija – od "Green Zone" u Švedskoj, preko transformacije građevinske industrije posredstvom razvoja sistema certifikata održivog graditeljstva, razvoja sustava sveobuhvatnog i odgovornog upravljanja vodom, pokretanja brojnih inovativnih projekata održive proizvodnje hrane, do brojnih primjera tvrtki kao što su Du Pont, General Electric, Nike, BP, Xerox ili Alcoa koje su usvojile filozofiju održivosti. Spomenuti primjeri služe kao poticaj i izvor ideja za pokretanje procesa bazičnih inovacija u drugim sredinama.

Senge, poput mnogih drugih autora, smatra da čovječanstvo posjeduje i tehnologije i kapital nužan za izbjegavanje klimatskih promjena sa katastrofalnim posljedicama. Jedini nedostajući element jeste politička volja. Stvaranje političke volje za pokretanje akcije na području zemalja Jugoistočne Europe jeste jedan od ciljeva Foruma koji će se održati u Zagrebu 25. svibnja ove godine.

Autor: mr. sc. Miljenko Cimeša, poslovni savjetnik, predsjednik SoL‐a Hrvatska (Društva za organizacijsko učenje Hrvatske) te urednik i član uprave portala Quantum21.

Download cijelog teksta (pdf - 351 KB)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.