Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Promjena!

Promjena koja uključuje i našu transformaciju unutar nje

Kao što uvijek volim rado naglasiti, bit coachinga i jest u – promjeni. Jedina konstanta našeg života je promjena. Promjene me fasciniraju, podjednako kao i naše upravljanje ili prilagodba promjenama. Ili nedostatak promjena tamo gdje su nužne. A nužnost promjena istaknula je i potaknula i globalna ekonomska kriza koja i nije samo ekonomska: ukazali su se i još dublji aspekti krize, u smislu društvene odgovornosti ali i moralnosti.

Promjena je postala mantra koju svi zagovaraju, kako političari biračima u predizbornoj utrci, tako i šefovi radnicima u nastojanjima iznalaska izlaza i puta prema oporavku.

U svakom zlu i nekoga dobra: nemir prouzrokovan financijskom krizom iznjedrio je i svijest o potrebama promjene koja se ne odnosi samo na rad i privređivanje – sve smo više svjesni vlastite dezorjentacije i stanja društva oko nas. A puno toga nas i okružuje: nestabilnost unutar obitelji, degradacija humanističkih vrijednosti, vrijednosnih sustava i etičnosti. Zato i tolika žudnja za promjenom.

Promjena i naša transformacija unutar nje može se ilustrirati primjerom iz života. Godinama sam prolazila jednom cestom koja je imala na svim križanjima pravo prednosti, tj. bila je glavna cesta. Nakon rekonstrukcije te iste ceste (Petrova...) nastupila je promjena. Promjena je obuhvatila novu infrastrukturu ispod ceste, novi asfalt, nove rubnike – ali i novu signalizaciju u smislu prednosti. Na jednom križanju glavni smjer kretanja skreće u bočnu ulicu, što do promjene nije bilo tako. Vozeći se prvi put tom cestom, po ustaljenoj navici, nisam obratila pažnju na signalizaciju i produžila sam bez gledanja. Srećom, greška koja nije prouzročila posljedice, no protrnula sam u trenutku kad sam shvatila što se dogodilo.

Promjena je trebala biti jednostavna: upoznati novu signalizaciju i usvojiti nov način kretanja po istoj cesti. Ali transformacija unutar mene odnosila se na svijest o tome što trebam promijeniti, koje se navike moram riješiti i što se moglo dogoditi zbog toga što sam dozvolila da mojim vozilom upravljaju moje stare navike. Kako je moja promjena završila? Tako da sam odabrala alternativni pravac i promijenila u potpunosti put kretanja.

Zato, ako ste – zbog svega što se događa oko vas – promišljali o nekim "svojim" promjenama, prvenstveno promislite da li ste uistinu osmislili promjenu ili samo prilagodbu nastaloj situaciji.

Kada počnete razmišljati o promjeni, vjerovatno će Vam se po glavi motati hrpa dobrih ideja, sjajnih rješenja ili mogućnosti. Kaos kreativnosti trebat ćete dovesti u red i napraviti poredak: pokušajte zapisivati u natuknicama oluju misli i pretvoriti je u elemente koji čine jednu viziju.

Jasna vizija promjene potrebna Vam je kako zbog Vas samih, tako i zbog drugih, sada tako popularno zvanih "dionika" u Vašoj promjeni. Ako je i Vama i drugima jasno što očekujete, jasnije će im biti i što očekujete od njih.

A onda se ovdje ponovo vraćam na temelje: vrijednosti. Vaše vrijednosti. Iste one o kojima govorim kada definirate svoju misiju, kada izrađujete svoj plan karijere i kada razmišljate o svojoj motivaciji.

Da, ponovo Vas vraćam na početak i promišljanje vrijednosti do kojih Vam je stalo. Jer, vizija promjene bit će jasnija kada unutar nje izdvojite vrijednosti koje su važne da bi do promjene došlo i na koje će promjena najviše utjecati. Vrijednosti će biti i temeljem strategije koju trebate razviti kako biste ostvarili svoju viziju promjene, a sadržane su i u ciljevima koje ste imali na umu kada ste promišljali promjenu.

Što Vam daje vjerodostojnost u promjeni? Reklo bi se: "Walk your talk".

Puno je važnije djelima pokazati nego nadugo i naširoko objašnjavati, zar ne? U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.