Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Jesu li svi labudovi bijeli?

Proaktivan vs. reaktivan pristup u metafori crnog labuda

Crni labudovi su važni događaji, bilo dobri, bilo loši, koji su vrlo malo vjerojatni, no ipak... Dogode se. Neočekivano.

Krizna stanja. Recesija. Događaji sa strahovitim posljedicama, globalno. Korištenje termina "crni labud" je metafora za događaj koji je čudan ili neobjašnjiv, ako koristimo uvriježenu logiku, jer su do "otkrića" Australije, svi labudovi svijeta (Europskog) bili – bijeli.

Iako neočekivani, "crni labudovi" objašnjivi su nakon samog događaja, a većinom ih se može svrstati u događaje koji imaju snažan utjecaj na poslovni svijet (N. N. Taleb, knjiga "The Black Swan").

Bijeli labudovi
Konstatirali smo da možemo živjeti u uvjerenju da "crni labudovi" ne postoje, jednostavno zato što smo uvijek i svugdje viđali bijele.

Kao i ljude, i događaje smo nekako skloni svrstavati u "ladice" koje su nam poznate, a kada i razmišljamo o budućnosti, virimo iz istih tih "ladica", nastojeći sami sebi objasniti svijet oko nas u poznatim, familijarnim, bliskim i oh-tako-sigurnim terminima. Sami sebi "mažemo" oči, zar ne? Svjesno pristajući na ovu vrstu sljepoće dovodimo se u situaciju u kojoj nam se može dogoditi da uopće ne primjetimo "crnog labuda" iako nam je pod nosom.

Vjerujem da upravo ovaj opis jako dobro odgovara bilo kojoj krizi koja nam se može dogoditi, bilo poslovno, bilo privatno. Također mislim da, iako ostavljaju snažne posljedice, "crne labudove" uopće nije nemoguće prepoznati, ili čak predvidjeti.

Bilo kuda, kriza svuda
Iako sam sama sebi obećala da više neću govoriti o riječi koja počinje s "K", stavimo trenutno stanje u okvire naših labudova. Je li sadašnja kriza "crni labud"? Nisam baš u to uvjerena.

Pogledamo li unatrag, da, svi su znakovi bili vidljivi, upozorenja jasna, a obrazac vrlo prepoznatljiv (a što se čekalo?). Današnju recesiju ne bih baš nazvala "crnim labudom", ali – našu reakciju na novonastalo stanje, bih. Načini na koji smo spremni odgovoriti na izazove globalne ekonomije, kretanja na tržištu i način na koji planiramo svoju budućnost svakako mogu stvoriti ovećeg "crnog labuda". Reakcija na situaciju stvara "crnog labuda", ne samo prihvaćanje činjenice da on postoji. Da, postoji, i? Što ćete napraviti? Što god napravili, to će u svakom slučaju biti promjena, jer ćete morati prihvatiti činjenicu da crni labudovi postoje.

Kako hodati ispred "crnog labuda"
Neki su učeni ljudi definirali upravljanje kriznim situacijama kao reaktivno liderstvo. Ovo proizlazi iz uvjerenja da je kriza i nepredvidiva i neočekivana – što jednostavno, nije istina. Umjesto reaktivne reakcije na događaje koji su već nastupili, upravo je posao pravog lidera da prepozna potencijale koji bi mogli ojačati i osloboditi "crne labudove", kako bi mogao minimalizirati opasnosti koje prijete – ali i pojačati napor da se iskoriste sve mogućnosti koje jedan "crni labud" pruža. Nesposobnost "čitanja" prvih signala i prepoznavanja odnosa unutar poslovne okoline koja se rapidno mijenja može zaista ojačati krizno stanje.

Što čine izvrsni lideri? U stanju su prepoznati da je kriza nužna za rast i razvoj. Stvara hitnost, koncentrira pažnju, daje mogućnosti prilagodbe izazovima – one mogućnosti koje ranije nismo mogli prepoznati ili nismo shvatili njihov značaj.

Pretvorite "crnog labuda" u svoju prednost
Nesposobnost prilagodbe promjeni ključna je za razumijevanje kriznih situacija. Kolika je spremnost na istupanje iz "zone ugode", koliko ste se spremni odreći "sigurnosti", onakve kako ste je do sada definirali?

Promjene se mogu doživjeti kao prijetnja stabilnim vezama, odnosima moći, procesima i procedurama koji su dugogodišnje naslijeđe i navika. I upravo te promjene pružaju mogućnost za stvaranje novog "poretka", težišta napretka i ključa pozitivnosti u promjeni.

Samoljublje koncentrirano na napore koji su usmjereni zadržavanju "starog" ili uobičajenog načina rada, negiranje mogućnosti i zatvaranje očiju pred prilikama koje se otvaraju, dobar su način da nikad i ne pronađete novo jezero za svoje labudove – bilo bijele, bilo crne.

A lider jeste samo onda ako ste spremni i sposobni upravljati promjenama i izvući na svjetlo dana nove mogućnosti koje se skrivaju. U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.