Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kriza u SAD-u više pogađa muškarce nego žene

Krizom su najgore pogođene mnoge proizvodne grane, u kojima uglavnom rade muškarci, poput automobilske industrije i graditeljstva

U Sjedinjenim Američkim Državama, žene u vrijeme gospodarske krize mnogo rjeđe gube radna mjesta nego muškarci. Zbog velikog porasta broja nezaposlenih muškaraca, žene bi tako uskoro mogle činiti većinu od ukupnog broja zaposlenih u SAD-u.

Podaci američkog Zavoda za zapošljavanje pokazuju da su do studenog prošle godine žene već činile nešto više od 49 posto radne snage koja je zaposlena na radnim mjestima, koja nisu bila vezana za poljoprivredu.

Većina novootpuštenih su muškarci
Prema pisanju New York Timesa od svih izgubljenih radnih mjesta od početka gospodarske krize, njih čak 82 posto otpada na ona koja su obavljali muškarci, djelomično i zbog toga što su proizvodne grane najgore pogođene krizom. Među njima su i automobilska industrija i graditeljstvo, koje se smatraju dominantno muškim djelatnostima.

No, postoje i drugi razlozi zašto je situacija s radnim mjestima u ovom trenutku puno povoljnija za žene nego li za muškarce. Iako borci za prava žena neprestano naglašavaju da su žene već godinama slabije plaćene od muškaraca, to ih u ovom trenutku čini mnogo privlačnijim potencijalnim zaposlenicima, jer tvrtke u krizi uporno žele smanjiti troškove poslovanja.

Budući da su se na većini rukovodećih i često skupo plaćenih pozicija uglavnom nalazili muškarci, tvrtke u mnogim industrijskim granama morale su većinu njih poslati u prijevremenu mirovinu kako bi dodatno uštedjeli na visokim izdacima.

Prema nekim predviđanjima, žene se u nestabilnom gospodarskom okruženju, zbog svojih karakteristika, nalaze u mnogo povoljnijem položaju nego muškarci.

Specifične karakteristike žena
Autorica knjige "The Female Brand, Using the Female Mindset to Succeed in Business", Catherine Kaputa objašnjava da su žene intuitivnije i osjećajnije od muškaraca te postižu bolje rezultate na usmenim i pismenim testovima, koji mogu biti od ključne važnosti za dobivanje posla, napredak na radnom mjestu, pa i poslovanje tvrtke.

Razlog tome, dodaje Kaputa, leži u činjenici da žene znaju bolje saslušati, postavljaju bolja pitanja, obraćaju više pozornosti na pisanje, uspješnije uspostavljaju timove i poslovne kontakte.

Utjecajni američki akademici te istraživanje koje je početkom 2009. provela britanska konzultantska tvrtka Aziz Corporation, potvrđuju da se početak gospodarske krize u SAD-u mogao izbjeći da se na čelnim pozicijama vodećih financijskih institucija nalazilo više žena. Budući da su tada u prvi plan istaknute karakteristike žena, zbog kojih bi one drugačije pristupale rješavanju problema, pretpostavlja se da bi žene mogle imati sve značajniju ulogu u traženju izlaska iz krize i uspostavi ponovnog gospodarskog rasta. (V. K.)

Izvor:
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.