Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Net generaciji posao i zabava jednako važni

Oni dolaze kući, uključuju računalo i istovremeno u tri digitalna prozora razgovaraju sa svojim prijateljima, slušaju glazbu i igraju video igre, dok im je televizor uključen zbog ambijenta

Ako je suditi prema pisanju predsjednika međunarodnog poslovno-strateškog think-tanka "nGenera Insight" i poslovnog stratega, Dona Tapscotta, nova, globalna i digitalno povezana generacija mladih rođenih između 1974. i 1983. godine, napokon je sazrjela.

U svojoj posljednjoj knjizi "Grow-Up Digital", Tapscott je novi naraštaj mladih, prvi koji je odrastao s Internetom i socijalnim umrežavanjem kao osnovnim obilježjima njihova načina života i razmišljanja, nazvao NetGenersima (Net generacija).

Ovu generaciju mladih, koji se nalaze u radno aktivnoj dobi karakterizira specifičan način društvenog povezivanja, ali i poimanja tehnologije.

"Dok sam ja odrastao, moja generacija baby boomera je kao djeca, gledala TV u prosjeku 24 sata tjedno. Nova djeca manje gledaju televiziju i gledaju je drugačije. Dolaze kući, uključuju računalo i istovremeno u tri digitalna prozora razgovaraju sa svojim prijateljima, slušaju glazbu i igraju video igre. Također, u isto vrijeme pišu školsku zadaću, a televizor je negdje u pozadini uključen, poput nekakve ambijentalne glazbene pozadine. Ova su djeca jednostavno drugačija," objašnjava Tapscott.

Samostalan odabir suradnika
Budući da su nedavna istraživanja na američkom Sveučilištu Rochester pokazala da interaktivne tehnologije doista mogu utjecati na promjenu načina razmišljanja i svijesti, Tapscottova knjiga nosi podnaslov "Kako internetska generacija mijenja svijet".

Naime, i studije su otkrile da redoviti igrači video igara bolje zamjećuju detalje u njihovu vizualnu polju te da je njihov mozak brže procesuira vizualne informacije. Budući da tržište rada, a tako i cjelokupno gospodarstvo ostaje na ovim mladim ljudima, Tapscott je želio prikupiti više detalja o njihovom karakteru i načinu suradnje. Zbog toga je organizirao intervjue sa skoro šest tisuća mladih u dobi između 12. i 31. godine, u deset zemalja.

Projekt je otkrio više zajedničkih stavova i ponašanja među uzorcima takozvanih NetGenersa. Na primjer, oni očekuju veću fluidnost i slobodu izbora u načinu života te odabiru prijatelja i suradnika. Oni također vole prilagođavati okolinu prema svojim željama te velik značaj pridaju zabavi.

Aktivni sudionici
"Ova djeca mogu promijeniti svoj svijet. Oni mogu komunicirati i transformirati svijet njihovih medija. Svi se mi želimo zabaviti, ali oni stvarno inzistiraju na tome. Njih šezdeset posto kaže da je zabavnost servisa ili proizvoda jednako važna kao i njihova funkcija. Oni su generacija koja mijenja način na koji se razmišlja o marketingu. Ne žele biti pasivni, već žele mogućnost komuniciranja s tvrtkama. Oni žele biti sudionici u inovacijama proizvoda i usluga, a ne samo njihovi pasivni primatelji", pojašnjava Don Tapscott.

Vjerojatno jedna on "najrevolucionarnijih" generacijskih promjena jest da mladi očekuju dobar provod na radnom mjestu. Tapscott objašnjava da su za njih "rad, učenje, suradnja i druženje posve iste stvari. Za mene, postoji razdoblje u danu kada ću raditi i onda otići kući i tamo se zabaviti, popiti neko piće ili pojesti nešto. No ova generacija želi da se rad odvija na isti način kao i zabava. S jedne strane, imaju ispravna očekivanja, jer rad i učenje u ekonomiji znanja imaju jednaki značaj".

Treći posao do 27.
Mobilnost je još jedna zajednička značajka životnog stila NetGenersa. Tapscott kaže da do svoje 27. godine, značajna većina njih već promijeni tri radna mjesta.

No, taj novi digitalni svijet ima i svojih prijetnji. Primjerice, NetGenersi prejednostavno dijele privatne informacije o sebi i drugima putem socijalnih mreža. Osim toga, postoji veliki digitalni jaz među mladima u razvijenim zemljama i njihovim vršnjacima iz zemalja u razvoju. Međutim, Tapscott ističe da je brzi rast broja korisnika Interneta u Kini i Africi tijekom proteklog desetljeća zdrav znak, te se nada da će se ovaj trend nastaviti ubrzavati. (V. K.)

Izvor:
VoA

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.