Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Alfa-žene zarađuju više od svojih kolegica

Popustljive i prijazne osobe obično su previše pasivne u konfliktnim situacijama, ali i pri pregovaranju o plaći, objašnjavaju autori studije

Žene koje su prihvatile "muški način ponašanja" na radnom mjestu (tzv. alfa-žene), zarađuju 4 posto više od svojih suradnica koje su zadržale karakteristično ženske obrasce ponašanja, poput otvorenosti, ljubaznosti i prilagodljivosti, pokazala je studija predstavljena na Sveučilištu Essex.

Studija pod nazivom "Isplati li se biti ugodan", koju je vodio Guido Heineck iz Instituta za zapošljavanje u Nürnbergu, također pokazuje da žene koje su u svom poslu savjesne i dosljedne, zarađuju i do 5 posto više od kolegica koje su nemarne.

Ljubazniji muškarci također zarađuju manje
U istraživanju je sudjelovalo više od pet tisuća muškaraca i žena u dobi između 20 i 60 godina, koji su rješavali test "pet karakternih ličnosti", čiji rezultati naglašavaju pet osnovnih karakternih crta – otvorenost, savjesnost, ekstravertiranost, sposobnost prilagodbe i neurotičnost.

Rezultati su pokazali da žene koje su napete i često mijenjaju raspoloženje, u prosjeku zarađuju 3 posto manje od svojih kolegica, dok "neurotičniji" muškarci nemaju nižu plaću, ali oni ugodniji i ljubazniji najčešće zarađuju malo manje od svojih muških kolega.

Karakter i inteligencija
Osim toga, žene koje su spremnije prihvaćanju novih izazova zarađuju 2 do 3 posto više od svojih kolegica koje ne vole izazove, dok razina ekstravertiranosti gotovo uopće ne utječe na visinu plaće, pokazuju rezultati.

Rezultati sugeriraju, tumači Heineck, da su osobne karakteristike zaposlenika jednako važne za plaću, kao i inteligencija. "Zaključci ove studije donekle su i razumljivi, posebno ako se zna da su popustljive i prijazne osobe obično previše pasivne u konfliktnim situacijama, ali i pri pregovaranju o plaći."

Međutim, David Yarwood iz britanske neprofitne Udruge za jednakost plaća ne slaže se s ovim mišljenjem te drugačije tumači rezultate studije. Prema njemu, osobe karakteristike mogu imati utjecaja na visinu plaće, ali žene zarađuju manje od muškaraca, jer češće i biraju slabije plaćene poslove koji im omogućuju veću fleksibilnost, budući da se žele više posvetiti djeci i obitelji. (V. K.)

Izvor:
Daily Mail

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.