Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nepotizam i kronizam: obilježja i Vaše potrage za poslom?

Kako napisati pismo "dragom ujaku" (ili CV šefu ljudskih resursa)

Pogledamo li definiciju, nepotizam korijene vuče iz srednjeg vijeka, kada su pape (u zavjetu čestitosti i celibata, barem oni koji su se toga i pridržavali), davali svojim nećacima poslove koji su inače bili klasificirani kao oni poslovi koje otac dodjeljuje sinovima. No, neki "nećaci" su zaista i bili sinovi svojih otaca, pa su tako i postajali kardinalima.

U politici, pojam nepotizma označava pojavu kada rođak moćne osobe, bez odgovarajućeg znanja ili kvalifikacija, postane utjecajna osoba ili za sebe ostvari materijalnu dobit ili funkciju, koju inače ne bi mogla dobiti.

Hm, pitat ćete, a što je s prijateljima? E, to se zove kronizam. Kronizam je sklonost "starim prijateljima", u smislu da im se dodjeljuju poslovi, položaji ili prenosi na njih moć osobe koja je i sama moćna. Sigurno ste i sami bili svjedocima kroni-kapitalizma: poslovna prijateljska sprega osoba na vlasti, moćnih prijatelja moćnika i tvrtki kojima svi skupa lijepo upravljaju, na korist tuđe štete.

No, svi ti termini pripadaju u područje diskriminacije – diskriminacije prilikom traženja posla, dobivanja posla, ali i na radnom mjestu.

I vjerujem da smo se svi, prije ili kasnije, susreli baš s ovim oblikom diskriminacije. Osobno, sjećam se da je direktor jedne tvrtke u kojoj sam radila (a posao sam dobila transparetnim procesom, bez utjecaja tog istog direktora) pitao meni izravno nadređenu osobu: "A čija li je...? "

Tražite li posao, ili samo razmišljate o promjeni, znam da znate sve ovo. No, za one, kojima se pridružujem, koji "nisu ničiji već svoji", ne volim čuti da je situacija baš tako bezizgledna, ako nemate koga kome biste napisali "dragi ujače... ".

Uistinu ima tvrtki i radnih mjesta (čak i visoko pozicioniranih) koje selekcijski postupak obavljaju po svim pravilima društveno odgovornog poslovanja. A i to možete saznati "networkingom", najbolje od osoba koje već rade u istoj toj tvrtki. Pitanje se onda okreće prema Vama: imate li Vi što napisati u "pismu dragom ujaku", tj. u svom životopisu, u preporukama i opisima poslova na kojima ste do sada radili, o osobnom rastu i razvoju?

Jer, lako je kriviti sustav, a ne raditi ništa na sebi, zar ne? Čak nam je opravdanje nepotizma i kronizma čisto zgodno, jer onda i nema smisla raditi na sebi...

Pogledajmo sada "nepisana pravila". Nekako nam je logično da se u obiteljskom poduzeću na ključnim pozicijama nalaze članovi obitelji vlasnika, većinskih dioničara ili njihovih bliskih, političkih prijatelja. Je li to opravdano? Nepotizam i kronizam su teme kojih se svi srame, neugodne su i nekako nespretne u poslovanju. Nije baš ugodno biti šef vlasnikovom sinu – kako se prema njemu ponašati?

Nepotizam i kronizam svi još nekako i opravdavamo u privatnim tvrtkama, no naglo okrećemo drugu stranu kada su u pitanju javne institucije ili tvrtke u državnom vlasništvu. Adam Below u knjizi u kojoj pragmatično hvali nepotizam, na primjer, tvrdi da smo svi "rođeni s genom nepotizma": nekako nam je prirodno "zaštiti" svoje ili se okružiti s ljudima od povjerenja.

No, ne budimo licemjeri: bilo koji oblik nepotizma, u bilo kojem okruženju jest diskriminacija, ma kako god je sami sebi nastojali opravdati. Ova vrsta diskriminacije je frustrirajuća za sve ljude koji žele poštenjem i vlastitim snagama doći do posla svojih snova.

Ipak, postoji li nešto što možemo učiniti, a da nas ne "pojede" osjećaj nemoći, bijesa i zavisti spram onih koji "sjede" tamo gdje ne zaslužuju biti?

Naravno. Ponavljam, to je Vaš rad na sebi, osobni rast i razvoj, "brušenje" vještina, stjecanje novih znanja, ali i stvaranje svoje "mreže", one koja će raditi za Vas.

Od prijatelja, poznanika, osoba koje rade u tvrtkama koje su Vam možda potencijalno zanimljive, možete puno saznati. Oni Vam mogu pomoći da se na odgovarajući način predstavite i uspješno napišete, ne pismo "dragom ujaku", već kvalitetan životopis. Upamtite, "networking" nije nepotizam niti kronizam. Kolege koji Vam mogu pomoći, učinit će to samo ako zaista smatraju da bi Vas željeli vidjeti pored sebe u tvrtki u kojoj rade.

Dobijete li posao kojeg ste i željeli, nastavite razvijati svoja znanja i vještine. Vaša dozvoljena greška sasvim sigurno je puno manja od one šefovog sina ili prijateljice lokalnog političara. Vi jednostavno morate vrijediti više. U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.