Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Žene s višom razinom testosterona donose rizičnije odluke

Testosteron potiče na dominaciju, natjecanje, ali i donošenje rizičnih odluka, bez obzira na spol

Žene sa višom razinom testosterona sklonije su financijskom riziku, od onih sa nižom razinom testosterona, zaključili su istraživači sa Boot poslovne škole u Chicagu i Kellog škole za menadžment.

I dok su prijašnje studije pokazale kako razina testosterona utječe na razinu natjecateljskog duha, želju za dominacijom, umanjuje strah, ali je i povezana s rizičnim ponašanjem, poput kockanja, ova studija po prvi put ukazuje koliko su hormoni važni prilikom izbora karijere.

200 sigurnih dolara ili kockanje
Istraživanje je provedeno nad 500 MBA studenata sa Boot poslovne škole, koji se mahom odlučuju za karijeru u financijskom sektoru. Ispitanici su tijekom dvodnevnog testiranja morali dati uzorak sline, iz koje je mjerena razina testosterona, i to prije i nakon igranja računalne igre kojom se procjenjivala njihova spremnost na rizik.

Naime, studenti su morali napraviti 15 riskantnih poteza, a na svakom su imali 50 posto šanse igrati na sigurno i osvojit 200 dolara, ili rizičnim potezima podizati dobitak. Dio novca studentima je bio i isplaćen, kako bi postavljene odluke shvatili što ozbiljnije. Istraživači su granicom rizičnog ponašanja uzimali trenutak u kojem osoba odustaje od blefiranja i donosi odluku o sigurnoj isplati.

Odabir karijere
Kao što su i pretpostavljali, kod muškaraca je zabilježena viša razina testosterona, nego kod žena, a samim tim i veća spremnost na rizik. Međutim, žene kod kojih je zabilježena viša razina testosterona, bile su spremnije na rizik od onih žena s niskom razinom tog hormona. Također, jednako rizične odluke su donosili i muškarci i žene s približno jednakom razinom testosterona.

Potom su analizirana zanimanja kandidata i također je potvrđeno da su oni s višom razinom testosterona (uglavnom muškarci) skloniji birati rizična zanimanja u financijskom sektoru.

"Samo se 36 posto žena iz našeg uzorka bavi visokorizičnim poslovima u financijskom sektoru, poput investicijskog bankarstva ili dioničarstva. Istovremeno, tim se poslovima bavi 57 posto muških MBA studenata iz našeg uzorka", objasnila je profesorica sa Kellog škole za menadžment, Paola Sapienza, jedna od voditeljica studije. (V. K.)

Izvor:
The Economist

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.