Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što učiniti kada je favoriziranje više nego očito?

Šefovi ljubimci i ostale podvrste uredskih beskičmenjaka

U više navrata odgovarala sam na pitanja klijenata povezana sa situacijama favoritizma na radnom mjestu. Bilo je tu svega i svačega, od šefa koji toliko favorizira jednu zaposlenicu da su već svi uvjereni da tu ima i "više od simpatije", do doslovnog zanosa menadžera svojim "nasljednicima", "učenicima" ili "zvijezdama". Moj odgovor bi često bio u obliku basne koju ću Vam i ispričati.

Latinski "favoritismus" česta je pojava, obilježje ljudskih odnosa koje možemo iznaći u različitim vidovima. Primjetit ćete ga u odnosima roditelj-djeca, učitelji-studenti, pa i šefovi-zaposleni.

Možda će Vas pojavnost favoritizma na poslu izbezumiti, pogotovo kad se ponašanje "uredske princeze" do te mjere uzdigne da ta osoba počne na sebe preuzimati obilježja šefa. No, u svim situacijama kad imamo dvije osobe pred sobom, u naravi će nam biti uspoređivati jednu naspram druge, ali i stavljati jednu u prednost nasuprot druge.

Šefovi, poslodavci ili menadžeri koji niječu postojanje "ljubimaca" vrlo često sami sebi ne žele priznati istinu. Drugi je par rukava, ako to već sami sebi jednom i priznate kao šef, da naučite upravljati svojim "simpatijama" i očekivanjima od zaposlenika. Ne zamjerajte drugima ono što možda i sami činite, a ja ću Vam ispričati basnu s poukom.

Priča o vuku i psu
Gladni vuk je lutao šumom skapavajući od gladi kada je naišao na običnog psa, kućnog ljubimca poljoprivrednika s ruba šume.

"O, jadni daljnji rođače" – reče Pas Vuku. "Tvoj divlji život košta te zdravlja, zašto se ne smiriš, pripitomiš i budeš koristan nekome? Tako ćeš dobivati obroke redovito."
"Možda bih i mogao..." – reče Vuk. "Samo moram pronaći kome i kako ću biti koristan."
"Ja ti to mogu srediti" – reče Pas. "Pođi samnom do mog gospodara i podijelit ćemo poslove."
I tako su Vuk i Pas krenuli prema selu zajedno. Putem je Vuk primjetio da je Psu dlaka na vratu stanjena, do te mjere da se nazire koža. Upitao je Vuk Psa što mu se dogodilo s vratom.
"A tooo…" – reče Pas. "To mi je od ogrlice i lanca, vežu me noću. Malo me grebe, smeta i ne mogu kud hoću, ali brzo se na to navikneš."
"Hmmm" – reče Vuk. "Hvala ti onda na ponudi" – reče Psu, okrene se i ode – gladan u šumu.
Pouka basne: Ništa nije vrjednije od osobne slobode.

Poput kućnih ljubimaca, postoje zaposlenici koji su sretni time što mogu "mahati repom", stajati uz nogu svojim "gospodarima" – šefovima, učiniti ono što im je naređeno i ne smeta ih uopće to što ih njihove kolege zovu šefovim ljubimcima.

Možda su donijeli odluku da im je jednostavnije biti pokoran i poslušan, nego riskirati i pokušati nešto samostalno učiniti. Možda ne znaju bolje, a možda to trpe samo zato što im je taj posao s tom plaćom potreban kako bi preživjeli. Oni znaju najbolje. U suprotnom taboru su oni koji se "ne ulizuju" šefovima, odnose se na poslu profesionalno i glasno i jasno izriču svoje mišljenje, ali i prijedloge ili ideje.

Činjenica jest da jednom šefu ne treba puno "ljubimaca" - jedan ili jedna je čisto dovoljno. Velika većina zaposlenih koji to nisu, vjerovatno će loše govoriti o "ljubimcima", podmetati im, izbjegavati suradnju, udruživati se protiv njih ili uglavnom činiti sve što mogu kako bi se šef odrekao svojeg "ljubimca" ili "ljubimice". Rezultat ovih igara moći je definitivno vrlo loša radna atmosfera.

Što možete učiniti?
Možete ostati ili otići. Ostanete li, budite svjesni da su to situacije na koje praktički ne možete utjecati. Ako je šef toliko zadivljen svojim favoritom, ništa što Vi kažete ili učinite vjerojatno neće utjecati na njegovo/njeno mišljenje.

Jedino na što možete utjecati, jest na sebe same. Stenjanje, ljutnja, frustracija i bijes, samo će Vam poremetiti probavu, povisiti tlak i smanjiti Vašu produktivnost – a to nikako ne želite. Možda će pomoći ako tu osobu promatrate kao sirotu, osobu bez jasnog stava koja "maše repom" na svaki pseći kolačić koji joj nadređeni dobace. Odlučite li ostati, nužno je da se izdignete iznad ovakvih situacija i pronađete svoj put.

Primite na znanje da u životu nije sve baš jako fer i pošteno, jer jednostavno nije. Vrlo vjerojatno ćete naići na još puno ovakvih, i još gorih situacija u svom radnom vijeku. Zato mislite prvenstveno na sebe, svoju osobnost i svoj osobni razvoj, a manje se bavite drugima.

U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.