Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaposlenici Facebook-a dizajnirali vlastite urede

Između posla i zarađivanja, šaraju po zidovima, igraju košarku ili surfaju po Facebok-u

Zaposlenici Facebooka nedavno su spakirali svoje stvari i iz stare se baze preselili se u novu zgradu koja pojednostavljuje interakciju i povezanost, što na kraju krajeva i odražava misiju kompanije koja služi društvenom povezivanju.

Tako je nekadašnji laboratorij high-tech proizvođača Agilent Technologies, građevina površine oko 14.000 četvornih metara, sada radno mjesto za više od 700 zaposlenika koji su nekada bili raspršeni na deset različitih lokacija po centru Palo Alta (Kalifornija).

Ovo preseljenje samo po sebi ne bi bilo toliko značajno, da novo središte kompanije nisu dizajnirali sami zaposlenici. Naime, dizajneri iz studija O+A proveli su anketu (naravno na Facebooku-u) među zaposlenicima i pitali ih za mišljenje o dizajnu – jer filozofija kompanije kaže da je mišljenje svakog zaposlenika jednako važno.

Savjetodavni odbor sastavljen od zaposlenika iz svakog odjela surađivao je s dizajnerskim timom na dizajnu, od planiranja prostora do završnih radova i koordinacije preseljenja.

S obzirom na raznolikost zaposlenika, kompanija je htjela zadržati identitet svakog od njih. Dizajn je stoga nadahnut raznovrsnošću korisnika Facebooka kao i samih zaposlenika, a ujedinjuje različite elemente i pregršt boja, kojima su bez ikakvih pregrada jasno odvojeni različiti odjeli. Također, direktori nisu ničim ograđeni, pa su dostupni svim zaposlenicima.

Osim toga, zaposlenici se u slobodno vrijeme mogu susretati u velikom predvorju, gurmanska jela su im u svako doba dostupna u velikoj kuhinji i restoranu, a piće i laganiji obroci mogu se naći u mini kuhinjama kojih ima po cijeloj središnjici.

Budući da su dizajneri željeli zadržati povijest i izgled zgrade te stvoriti zabavnu dinamiku koja je u skladu s mladim osobljem kompanije, mnogi prostori i zidovi nisu potpuno dovršeni: zaposlenike se potiče da pišu po njima, dodaju slike i fotografije i po potrebi premještaju namještaj. Na taj način zgrada se neprestano razvija.

Unutar zgrade nalazi se i stol za stolni tenis, a izvan zgrade košarkaško igralište. Ipak, nije neobično sresti zaposlenika koji se po hodnicima kompanije vozi na skateboardu.

Pa, tko ne bi poželio raditi u takvom okruženju – imati priliku cijeli dan surfati po Facebooku i još za to biti plaćen? (V. K.)

Izvor:
CentarNekretnina.net, Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.