Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Bill Gates bi 40 godina mogao plaćati sve naše radnike

Bogatstvo pojedinih milijardera dovoljno je za kupnju čak i cijelih država

Bogataši s Forbesove liste 400 najbogatijih na svijetu, teški su 1,3 bilijarde dolara. Forbes je podatke o bogatstvu tih milijardera usporedio s CIA-inim Fact Book-om te ustanovio kako pojedini milijarderi imaju bogatstvo koje vrijedi kao cijele ekonomije nekih zemalja.

Primjerice, Bill Gates bi mogao kupiti neku od 140 zemalja čiji je BDP manji od njegove imovine koja vrijedi 50 milijardi dolara, piše Merita Arslani u Jutarnjem listu. Tako bi u njegovom vlasništvu mogle biti Kostarika, Salvador, Bolivija i Urugvaj, čiji je BDO deset puta manji od Gatesovog bogatstva.

Warren Buffett bi si mogao priuštiti primjerice Sjevernu Koreju, a njujorški gradonačelnik Michael Blomberg, Zambiju.

Iako Hrvatsku ne bi mogao kupiti nitko od njih, pojedinci bi svakako mogli otkupiti barem dio naših novčanih obveza. Bill Gates bi dvije godine mogao kupovati sve naše proizvode i još bi mu ostalo novca da pokrije godišnji trošak svih zaposlenih u Hrvatskoj. Ako pak ne bi kupovao proizvode, nego samo plaćao zaposlene, iz svog bi novčanika to mogao činiti idućih 40 godina.

No, Gates nije usamljen. Tako bi Warren Buffett bez ikakvih problema mogao kupiti sve dionice koje se prodaju na našoj burzi i slijedećih 15 godina plaćati sve zaposlene u Hrvatskoj, dok bi račun Michaela Blomberga bio dovoljan da dvije godine puni hrvatski budžet. (V. K.)

Izvor: Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.