Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Direktorice 50 posto slabije plaćene od direktora

Žene imaju manje plaće jer uglavnom rade na direktorskim pozicijama bez izvršnih ovlasti

Žene koje rade na direktorskim pozicijama u najvećih britanskim kompanijama, 50 posto su slabije plaćene od svojih muških kolega na istim pozicijama, pokazalo je istraživanje provedeno u 350 najvećih britanskih kompanija (FTSE 350).

Naime, dok je direktorica kompanije lani u prosjeku zaradila 178.246 funti u plaći, bonusima, mirovinskim doprinosima i drugim beneficijama, prosječan direktor lani je zaradio čak 357.358 funti, piše Antonija Handabaka u Jutarnjem listu.

Istraživači sa Reward Technology Foruma (RTF), koji je i proveo istraživanje, objašnjavaju da žene uglavnom rade na direktorskom pozicijama bez izvršnih ovlasti, za što se u pravilu prima i manja plaća. Od 218 žena koje su članice uprave u analiziranim tvrtkama, njih čak 181 nema izvršne ovlasti.

Veće plaće, manji bonusi
Međutim, dio njih koje se nalaze na izvršnim pozicijama u prosjeku imaju veće plaće od muškaraca. Tako je prosječna plaća financijske direktorice lani iznosila 357.588, a financijskog direktora 353.044 funte. Glavne izvršne direktorice imale su plaću od 612.000 funti, a izvršni direktori 563.968 funti.

No, to nije umanjilo diskriminaciju jer su cijenu većih plaća, žene platile manjim bonusima i manjim beneficijama. One su u prosjeku dobile tek 63.195, a muškarci čak 164.326 funti stimulacija. (V. K.)

Izvor: Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.