Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sve više zaposlenika u svijetu zabrinuto za svoju karijeru

Menadžment mora zaposlenicima pokazati da je sposoban voditi ih kroz promjene

Kako recesija odmiče, sve veći broj zaposlenika u svijetu osjeća neizvjesnost u pogledu razvoja karijere i nesigurnost zbog odluka koje donosi menadžment. Zaključak je to studije koju je konzultantska tvrtka Towers Perrin, provela nad više od 640.000 zaposlenika u 54 svjetske kompanije.

Istraživači su usporedili podatke prikupljene tijekom posljednja dva kvartala 2009., sa podacima prikupljenim tijekom prošle godine. Najveći pad zabilježen je u percepciji dugoročnog razvoja karijere. Naime, na početku 2009., čak je 68 posto zaposlenika smatralo da im njihova kompanija nudi dugoročne mogućnosti za razvoj karijere, dok ih je u posljednjem kvartalu ove godine takav isti osjećaj imalo 57 posto zaposlenika. Dakle, čak 16 posto manje u samo devet mjeseci.

Gdje je nestala vizija?
Također, sve manji broj zaposlenika ima jasnu viziju o razvoju svoje karijere. Na početku ove godine, njih 67 posto je jasno znalo što žele postići, dok je u rujnu takvih bilo 62 posto.

Još značajnije, ističu istraživači, sve je vidljiviji pad povjerenja zaposlenika u menadžment kompanije. Tek oko polovice zaposlenika ispitanih pri kraju 2009., smatra da njihov menadžment na dobar način upravlja organizacijom u kriznim vremenima. U prvom kvartalu 2008., takvog je mišljenja bilo 57 posto zaposlenika, a u rujnu ove godine tek njih 46 posto.

Istovremeno, 69 posto ispitanika smatra da njihov menadžment ima jasne ciljeve i strategiju te da ih pravilno komunicira svojim zaposlenicima. Međutim, upozoravaju autori istraživanja, sama komunikacija nije dovoljna da bi povećala povjerenje zaposlenika u menadžment. Menadžment mora zaposlenicima pokazati da je sposoban voditi ih kroz promjene. (V. K.)

Izvor: WorldAtWork

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.