Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pristati na manje zbog krize?

Koliko mogu biti dalekosežne posljedice privremenih ustupaka u potrazi za boljim poslom

Kao coach, često sam čula pitanje: "Što napraviti? Posao koji mi se nudi daleko je od onoga što želim, ali plaćat će račune. Plaća nije ono čemu težim, ali imat ću stalna primanja... Trebam li prihvatiti ponuđeno, ili tražiti i očekivati više? "

Uistinu, pogledamo li sadašnje stanje na tržištu rada, pred mnogima je teška odluka: je li pametnije ugrabiti posao koji plaća manje od očekivanog, ili nastaviti tražiti svoj "idealni" posao? S druge strane, ako pristanete na manje, i radite na poslu i u tvrtki koje doživljavate kao "nužno zlo koje plaća račune", u toj priči pouzdano nema strasti, inspiracije, motivacije, a vjerojatno niti uspješnosti.

Osvrnete li se oko sebe, vidite ih: ljude koji nevoljno i nezainteresirano pristupaju svome "sigurnom" poslu, onome koji donosi plaću svakog mjeseca u isti dan (po mogućnosti, iz proračuna). Je li onda ludost tražiti više i bolje?

Kada ste "zaglibili" i zastali u potrazi za boljim poslom
Možda je to trenutak u kojem prepoznate da vam ustajanje i spremanje za odlazak na posao predstavljaju neopisiv napor. Ili kada vrebate trenutak da biste izbjegli bilo koju poslovnu obavezu na radnom mjestu koja iziskuje vaš neuobičajeni napor. Kada ne izričete svoje profesionalno mišljenje ili stav jer je "tako sigurnije". Ako se uopće ne usudite pitati šefa što je s vašim napredovanjem ili povišicom (a ispunjavate sve uvjete). Kada je ono čime se najviše bavite na poslu uredska politika, širenje tračeva raznih vrsta ili ulizivanje bez granica. Kada se prema kolegama ponašate opako umjesto da surađujete s njima, ili jednostavno – kada ste usvojili stanovište da je rad ropski odnos u kojem nema nikakvoga zadovoljstva.

Koliko god kao coach govorim da je zadovoljstvo poslom puno važnije od iznosa koji mjesečno sjeda na Vaš račun, naravno da je i iznos važan. Trenutnu situaciju na tržištu rada neki će neetični poslodavci iskoristiti na način da nude niže plaće u odnosu na prihvatljiv tržišni raspon: njihovo je opravdanje da kandidata ima napretek i da mogu birati koga će zaposliti. S druge strane, ako imate znanja i vještine, a pristanete na manje od "pristojnog", ograničit ćete sami sebe u eventualnim budućim potragama za poslom.

Tom problemu možete pristupiti tako da učinite sve što je potrebno kako biste "preživjeli", ili da zadržite svoje razine očekivanja i putem radite na tome da poboljšate svoje šanse za dobivanjem željenog posla s očekivanim primanjima.

Koji ćete od tih pristupa odabrati ovisi samo o jednome: raspoloživom vremenu. Ako nemate vremena, vjerovatno ćete pristati na plaću koja je manja od onog na što biste pristali prije dvije godine. No, ako možete malo pričekati, još bolje i odvojiti vrijeme za rad na sebi, možda je mudrije pričekati i vidjeti kakva će biti potražnja za osobama s vašim znanjem i vještinama. Ali ovo čekanje ne znači i prestanak rada na sebi: svoje "oružje" uvijek treba brusiti i nadograđivati.

Možda je plivati uzvodno opasno, zamorno i teško, no s druge strane, nije li isto tako strašno pristati samo promatrati brze vode i uvijek samo besciljno plutati na površini? Pokret je ono što vas jača. Sjedenjem ili ležanjem mišići atrofiraju, zar ne?

U sljedećem članku pročitajte odgovor coacha na vaša pitanja!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.