Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kakav je Vaš Božić?

I kakve vam darove nosi

Bez obzira na to slavite li ga, ili poštujete one koji ga slave – evo, stiglo je i to doba godine. Tjedan je dana do Božića, sinoć je zapaljena treća adventska svijećica, izlozima odavno dominira crvena boja, ukrasi i blještavilo, po gradovima noću veselo titraju svjetleći ukrasi, djeca već odbrojavaju dane do poklona, a ja Vas pitam: "Gdje ste tu Vi?"

Što ćete vi dobiti za Božić?
Stres? (zato što – opet i ponovo – sve morate obaviti sami)
Glavobolju? (njegova/njezina obitelj za blagdanskim stolom, horror bez premca)
Usamljenost? (gore navedeni problemi čine se oh-tako-slatkima u usporedbi sa samoćom u vrijeme obiteljskih blagdana)
Iznevjerena očekivanja? (nikad nije baš onako kako bi trebalo biti)
Financijsku provaliju? (nikada dovoljno za ispuniti sve želje, prohtijeve i potrebe)
I na kraju, koje vrijednosti osjećate i živite baš u ovo doba godine?

Povratak vrijednostima
Uz svu priču kako su nam u društvu općenito ugrožene temeljne vrijednosti, evo nam prilike da im se malo vratimo, na osobnoj razini: u svakom zlu – i nekog dobra, zar ne? Kriza koja donosi smanjenje kućnih budžeta, krizni porezi koji "otimaju" novac za koji biste upravo sebi mogli kupiti lijep dar, najave novog vala otkaza u siječnju – svi užasi koji nam tmurno stoje nad glavama, ipak nose nešto pozitivno: priliku da se umjesto neumjesnih količina novaca potrošenih na poklone, potroši puno kvalitetnog vremena s obitelji, priliku da se promisle osobne vrijednosti, ravnoteža privatnog i poslovnog te možda opet i ponovo preslože vlastiti prioriteti.

Do sada smo nepotrebno (ili možda, još uvijek mislite da je to zaista bilo baš tako nužno za "dobar" Božić?) do pucanja razvlačili svoje novčanike, obiteljske odnose i opseg struka za blagdane.

Preživjeti blagdane
Nadam se da Vaš odgovor na sva gore postavljena pitanja s objašnjenjima nije bio "DA". Ako ste, makar i na jedno, odgovorili pozitivno, krajnje je vrijeme da se pripremite na tegobe Božića u vrijeme ekonomske krize. Priprema, umjerenost i komunikacija tri su ključa koja vam mogu pomoći.

1. Priprema. Unaprijed donesite odluku o količini novca koju ćete potrošiti i ne popuštajte. Pazite, rekla sam novca: ne kreditnih kartica, revolving kredita ili minusa na tekućim računima. Čvrsto odlučite s kime želite provesti Božić, a s kim ne želite. Unaprijed se tako i dogovorite – dajte onima koji nisu uključeni u vašu odluku dovoljno vremena da se prilagode ili odupru potencijalnom razočaranju...

2. Umjerenost ...je krepost. Uči nas kako vladati samima sobom, a naglašava izvor užitaka u malim radostima. Vremena su teška? Sklopite s onima koje ste uvijek darivali "pakt o darivanju" – dogovor kojim se na primjer, regulira to da se odraslima u obitelji ne kupuju pokloni, već samo djeci. Znajte svoje granice u jelu i piću: zašto mislite da hranom i pićem morate natrpati barem dvoja kolica u nekom od supermarketa? Tulumarite? Odlično, no i tu je u igri umjerenost, jer sve prekomjerno itekako može naškoditi i na tulumima poslovne prirode, i u privatnim odnosima.

3. Komunikacija. Jedna od istinskih vrijednosti u ovo doba godine. Podijelite svoje misli i planove, obavijestite sve oko sebe o onome što planirate (ne)učiniti. Slušajte, ali zaista slušajte bliske osobe, izbjegavajte rasprave i zakopajte ratne sjekire: ovo je vrijeme mira i dobre volje, možda i pravo vrijeme za kraj nekih animoziteta. A i vi ćete se osjećati bolje, snažnije.

Kakve mi darove Božić nosi? Meni osobno, čistu životnu radost i ljubav prema djetetu i obitelji, empatiju prema drugima i uživanje u stvaranju uspomena koje novac ne može kupiti. No, kakve darove Vi očekujete? Ostavljam vam jedan, na čitanje:

Max Ehrmann, Desiderata
"Idi smireno kroz buku i užurbanost, i sjeti se mira koji se može naći u tišini. Koliko je to moguće, budi u dobrim odnosima sa svima.

Govori svoju istinu smireno i jasno, slušaj druge, čak i glupe i neuke – i oni imaju svoju priču. Izbjegavaj bučne i agresivne osobe, one su teret duhu.

Uspoređuješ li sebe s drugima, možeš postati tašt ili ogorčen jer uvijek će biti većih ili manjih od tebe.

Raduj se svojim dostignućima, kao i svojim planovima. Održavaj žar za svoj poziv, ma koliko skroman bio – to je pravo blago u promjenjivim vremenima.

Budi obazriv u svojim poslovima jer svijet je pun prijevara. Ali neka te to ne smeta da vidiš vrlinu gdje god je ima. Mnogi ljudi teže za visokim idealima i život je pun herojstva.

Budi ono što jesi. Pogotovo nemoj glumiti osjećaje, i ne budi ni ciničan prema ljubavi, jer usprkos svoj ograničenosti i svim razočaranjima – ona je svevremena, kao trava.

Spokojno primi iskustvo godina skladno napuštajući što je prikladno mladosti. Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Ali ne žalosti samog sebe crnim slikama – mnoga strahovanja nastaju zbog umora i osamljenosti.

Osim održavanja zdrave discipline, budi blag prema sebi. Ti si dijete svemira, ništa manje nego što su to drveće i zvijezde. Imaš pravo biti ovdje, i bilo ti to jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kako treba.

Dakle, budi u miru s Bogom, ma kako da ga zamišljaš, i bez obzira na to što radiš i čemu stremiš, u bučnom komešanju života zadrži mir u svojoj duši.

Pored svih prljavština, jadikovanja i porušenih snova, ovo je ipak divan svijet.

Budi vedar. Teži da budeš sretan."

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.