Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mentorstvo uobičajeno samo u nekim zanimanjima

Zaposlenici koji imaju mentora najčešće rade u obrazovanju, novinarstvu, graditeljstvu…

Više od četvrtine zaposlenika je na početku svoje karijere imalo mentora na radnom mjestu, pokazuje anketa koju je na uzorku od 243 ispitanika proveo MojPosao.

Značajan dio ovih ispitanika bavi se zanimanjima koja nužno zahtijevaju uvođenje mladih zaposlenika u načine rada od strane iskusnijih suradnika, poput obrazovanja, financija ili graditeljstva. Preostali dio ispitanika imao je mentora koji ih je uvodio u posao, iako im, prema njihovom priznanju, nije bio od veće koristi, dok su pojedinci istaknuli kako im je njihova tvrtka osigurala plaćenog konzultanta iz inozemstva, koji im je pomagao na početku karijere.

Jednaki dio ispitanika (26%) na početku karijere nije imao mentora "na papiru", ali su naglasili da su se za pomoć u radu uvijek obraćali starijim i iskusnijim suradnicima, koji su im bili spremni pomoći.

Dio njih zadovoljan je načinom na koji su im stariji suradnici prenosili znanje, što je posebno važno u primjerice, novinarstvu ili medijima. Međutim, nekolicina ispitanika se požalila da su im stariji suradnici bili spremni pomagati samo do određene mjere jer su osjećali određenu dozu pesimizma prema mlađim suradnicima, pa njihova znanja i sposobnosti nisu mogle brzo doći do izražaja.

Pesimizam prema mladim zaposlenicima
S druge strane, 48 posto ispitanika se na početku svoje karijere moralo samostalno snalaziti u radu, jer im poslodavac nije dodijelio mentora, niti osobu kojoj bi se mogli obratiti za pomoć. Većina njih je navela kako se od njih očekivalo da se brzo prilagode radnim uvjetima i počnu postizati rezultate, dok su stariji suradnici izbjegavali bilo kakvu odgovornost za nove zaposlenike, jer "za taj posao nisu bili plaćeni".

Nekoliko je ispitanika navelo da su zbog pogrešaka u radu, koje su činili zbog neznanja, često bili ismijavani pred ostalim suradnicima ili kritizirani od strane nadređenog. Pojedini su ispitanici dobili mentore, ali samo "na papiru", dok nekima poslodavac, osim što im nije dodijelio mentora, nije niti objasnio koja su njihova zaduženja i odgovornosti. (V. K.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.