Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Osobni integritet

Sposobnost održavanja dostojanstva, unatoč teškim vremenima

Što je osobni integritet, jednostavno rečeno? Definicija je mnogo – podrazumijeva se potpunost, cjelovitost osobe, besprijekornost, moral i poštenje. Imati osobni integritet znači iskazivati moralne vrijednosti, biti svjestan svoje potpunosti kao ljudskog bića te raznolikosti među ljudima. Osobno zagovaram i definiciju prema kojoj je osobni integritet i sposobnost održavanja dostojanstva, kako osobnog, tako i dostojanstva drugih, jasnim komuniciranjem riječju i djelom.

Možemo reći da je osobni integriret konačni, finalni oblik komunikacije: komunikacija djelovanjem. To je ono što poslovica kaže: djela govore više od riječi.

Zašto uopće govorim o osobnom integritetu? Zato što su vremena krize izazov za mnoge – samo prijetnja gubitkom posla može prouzročiti pad osobnog sustava vrijednosti (ili, što ste sve spremni učiniti da zadržite posao?); društvo u kojem živimo i dalje ne komunicira djelima ono što naglas viče; odluke koje smo nekad primorani donijeti ne osjećamo u skladu s osobnim osjećajem za moralnost istih...

Zato što kao coach zagovaram značaj osobnog integriteta, u smislu uspostavljanja odnosa povjerenja, donošenja odluka koje su u skladu s vašim osobnim vrijednostima i prioritetima, uspostavljanja zdravih odnosa s drugima, sučeljavanja sa životnim izazovima, sa samopouzdanjem i jasnim stavom i ostvarivanjem svojih punih potencijala. Zato što je (još 1980. Houle opisao...) 14 karakteristika profesionalizma: od kojih su dvije etičnost i osobni integritet.

Etika je integralni dio profesionalnog ponašanja u bilo kojem poslu, a integritet je fundamentalni element etike. Kao coach, olakšat ću vam promišljanje o osobnom integritetu na način da ću vam postaviti tri pitanja. Zabilježite svoje odgovore.

  • Prisjetite se osobe za koju držite da je s integritetom. Navedite vrijednosti te osobe u odnosu na posao, produktivnost, pitanja dobra ili zla, fer odnos i odnose s drugim ljudima. Što ta osoba sama govori o svojim vrijednostima? Kako utjelovljuje te vrijednosti? Na koji način čini ono što govori?

    U redu, što je loše u tome ako baš i nema konzistentnog osobnog integriteta? Najgora strana primjetnog nedostatka integriteta je gubitak povjerenja: u institucije, tvrtke, menadžment i pojedince. U vakumu koji nastaje gubitkom povjerenja, otvara se prostor za vladavinu nepovjerenja i paranoje. Mislite da je onda čudno da smo izgubili povjerenje u one koji nas vode, postali nepovjerljivi i cinični o sposobnostima ljudi koji bi nam trebali osigurati dobrobit?

    Možete reći da govorim o staromodnoj vrlini, nestaloj u prošlom desetljeću, ili barem nisko kotirajućoj na ljestivici prioriteta izgrađenoj za postizanje većeg profita, tržišnog udjela, broja glasova ili jačine vlasti. No, ponavljam, ja govorim o vama i onome što vi možete učiniti za sebe.

  • Evo i drugog pitanja. Što je vaša poruka? Kako je utjelovljujete? Kako radite ono o čemu govorite? Koje su okolnosti koje vas mogu dovesti do toga da prešutite gaženje svojih osobnih vrijednosti na poslu? Koji su to pritisci na vas koji dovode do toga? Što mislite kako drugi gledaju na nešto što ste rekli (ili niste rekli) ili nešto što ste učinili (ili niste učinili)?

    Reći ću: za integriret je potrebna hrabrost. Vi sami promislite što gubite kada izgubite i osobni integritet.

    Nekad je teško, jako teško. I sama se mogu prisjetiti nekih trenutaka u svojoj profesionalnoj karijeri ili osobnom životu kada sam pala na ovom ispitu i ugrozila odnose koji su mi u to vrijeme bili važni. Do dan danas osjećam stid prisjećajući se tih trenutaka, no upravo taj sram tjera me da dobro promislim o budućim postupcima danas i sutra. Unutrašnji sukob prejako osjećam da bi ponovila te iste greške.

  • Tu je i treći izazov za promišljanje. Razmislite kako reagirate kada ste narušili odnose s drugima (tj. kada osjetite sram zbog svog ponašanja)? U kojem trenutku nastojite ponovo sagledati situaciju? Je li u istoj situaciji vaš odnos drugačiji, ako su u pitanju članovi obitelji, kolege na poslu, prijatelji, šef ili podređeni? Koju "prtljagu" nosite na svojim leđima ako uvijek reagirate upravo na isti način? Što je s ljudima iz vašeg okruženja – kako oni reagiraju na vašu posramljenost (ako ste je iskazali)?

    Ostavljam vam još nekoliko savjeta usmjerenih ka razvoju osobnog integriteta:

    1. Cijenite integritet. I kod sebe, i kod drugih.
    2. Razgovarajte o integritetu, potaknite i druge da ga prepoznaju i nauče cijeniti.
    3. Nađite mentora ili coacha.
    4. Tražite povratne informacije o sebi i svom radu.
    5. Preispitujte sami sebe, svoju savjest i svoja djela.
    6. Imajte hrabrosti.
    7. Činite što govorite.

    Za kraj, citirat ću Mahatmu Gandija: "Sedam će nas stvari uništiti: bogatstvo bez rada, zadovoljstvo bez savjesti, znanje bez karaktera, vjera bez žrtvovanja, politika bez principa, znanost bez humanosti i poslovanje bez etike."

  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.