Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Biste li zaposlili sami sebe?

Novo staro radno mjesto

Situacija može izgledati ovako: nalazite se na svom radnom mjestu, vjerojatno dugogodišnjem, lagano ste već "pustili korijenje", i bilo bi Vam čisto dobro samo da nema stalnih priča o potrebi smanjenja broja zaposlenih unutar tvrtke, krizi, neplaćanju, padu novih narudžbi i pritisku posla koji je dodijeljen Vama, upravo zato što su neki od kolega već dobili otkaze.

U boljim vremenima sigurno biste promišljali o promjeni posla, no sad treba držati ono što imate, prva je pomisao. No, budimo iskreni, ni ovo što imate nema nikakve garancije da će opstati u sljedećih šest mjeseci.

Poslodavac traži proaktivnost, kreativnost, nov i svjež pristup poslovima, a Vi se već osjećate iscrpljeno i umorno od svega. Da stvar bude još gora, na burzi ima kandidata koji već sutra mogu uskočiti na Vaše radno mjesto, neki od njih su možda i kvalificiraniji od Vas. I vrlo voljni i orni, zar ne?

Umjesto da sanjate o novom, blistavom i idealnom poslu za Vas, postavimo pitanje ovako: da ste Vi poslodavac, onaj tko ima moć odlučivanja da Vas zadrži na Vašem radnom mjestu ili Vam sutra uruči otkaz, što biste napravili? Objektivno? Kad biste sutra sami sebi došli na razgovor za posao, biste li se odlučili za sebe? Zašto? Što ste napravili u zadnjih godinu dana što može biti upisano kao dodatna stavka u Vašem životopisu?

Situacija na poslu može biti i apsolutno savršena: za Vas je protekla godina bila godina reinovacije poslovanja, krizu ste iskoristili kao izazov, no ipak se ne želite "uljuljkati", niti će Vam to tržište dozvoliti. Kao što bi Jack Welch rekao, siječanj je dobro doba godine za pozvati sve svoje direktore na sastanak i dati im zadatak da se ponašaju kao da su upravo imenovani. Što bi napravili drugačije? Iz potpuno nove perspektive?

Vrlo rijetko sami sebi postavljamo ovo pitanje. Možda je uistinu lakše razmišljati iz drugačije perspektive, ako ste novi na radnom mjestu. Svi kažu kako je novo radno mjesto i novi početak, kako je potrebno truditi se i dokazati. Zašto bi itko pomislio da isto ne treba raditi i na trenutnom radnom mjestu?

Pitam: je li uistinu potrebno čekati da se radna mjesta počnu "tresti" prije nego što se pokrenete? Početak godine dobra je prilika da promislite što biste sami napravili na svom radnom mjestu, a da ste upravo dobili taj posao, da ste odabrani među stotinu kandidata koji su aplicirali baš za to radno mjesto. Biste li uopće zaposlili sami sebe? Što biste tražili od sebe? Koji su ključni problemi s kojima se trebate suočiti? Jeste li napravili plan osobnog razvoja za 2010. godinu? Revidirali ciljeve te prilagodili alate i načine postizanja istih tih ciljeva? Jeste li pogledali kako Vam izgleda životopis i koje nove stavke možete upisati nakon završetka godine?

Promislite kako bi to izgledalo kad biste se ponovo prijavili na natječaj upravo za posao kojeg radite. Koje su Vaše kvalifikacije? Što biste rekli na razgovoru za posao o tome što Vi donosite na to radno mjesto? Koji bi bio Vaš osobni "pečat"? Kako promišljate poslovnu strategiju i kvalitetu ljudi koji vode posao? Što biste Vi promijenili?

Odgovorite li na ovakva pitanja iskreno i konstruktivno, uvidjet ćete područja u kojima je moguć rast i razvoj, te unijeti dašak "novog vjetra" u svoju radnu svakodnevicu. A možda je upravo to, ono što će donijeti i novu snagu za rad, ali Vas i sačuvati od toga da ostanete i bez onoga što imate...

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.