Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Žene preuzimaju ulogu hranitelja obitelji

Žene znatno više ulažu u svoje obrazovanje, pa s godinama počinju i zarađivat više

Uloga hranitelja obitelji posljednjih se godina značajno mijenja, pa je tako istraživanje američkog Pew Research Centera pokazalo da u SAD-u, 22 posto muškaraca zarađuje manje od svojih supruga. Za usporedbu, 1970. godine, tek je 4 posto muškaraca zarađivalo manje od svojih supruga.

Autori istraživanja također navode da je u današnje vrijeme sve više muškaraca čije su supruge obrazovanije i uspješnije u poslu, od svojih bračnih partnera. S druge strane, sve je veći udio žena koje su udane za muškarce s nižim obrazovanjem i nižim prihodima.

Muškarcima nije trebalo obrazovanje
Godine 1970., 28 posto muškaraca je imalo veći razinu obrazovanja od svojih žena. Godine 2007., takvih je muškaraca bilo samo 19 posto. Jednaku razinu obrazovanja imalo je tek nešto više od polovice supružnika, a sličan je odnos zabilježen i 1970. godine.

"Dugo vremena, muškarcima nije trebalo nikakvo posebno obrazovanje, da bi pristojno zarađivali – mogli su se baviti proizvodnjom ili drugim fizičkim poslovima", objašnjava Jenny Wittner iz odvjetničke grupacije Women Employed. "Žene su se morale obrazovati kako bi dostigle muškarce, a tijekom godina to se počelo odražavati i na razlike u plaćama", dodaje Wittner. (V. K.)

Izvor: CNN Money

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.