Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poduzetnici traže 200 milijuna eura venture kapitala

Private equity i venture capital fondovi su tek manji dio alternativnih izvora kreditiranja

Da bi ostvarili širenje na regionalna i globalna tržišta, poduzetnički pothvati trebaju jake partnere, poput private equity i venture capital fondova. Međutim, problem je u tome što su alternative, bankarskom kreditu financiranja poduzetništva malobrojne, pa tako i private equity i venture capital fondovi te izdavanje vrijednosnica putem tržišta kapitala, kod nas još nije dovoljno razvijeno.

Naglašeno je to pred više od 300 uglednih predstavnika državne uprave, lokalne samouprave i gospodarstva, na VentureXchange događanjima koje su 23. i 24. veljače u zagrebačkom hotelu Westin organizirali Private Equity i Venture Capital Asocijacija te Infoarena grupa, pod visokim pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

Otvaranje novih radnih mjesta
Otvarajući 2. Private Equity konferenciju u Jugoistočnoj Europi, predsjednica Vlade Jadranka Kosor je istaknula da Vlada prepoznaje neiskorišteni potencijal private equity i venture capital ulaganja, posebice, uzimajući u obzir prednosti koje takvi fondovi donose poduzetnicima i cjelokupnom gospodarstvu. Naime, objasnila je Kosor, poduzetnici u fondu rizičnog kapitala mogu pronaći jakog strateškog partnera koji može omogućiti uspješno širenje poslovanja na regionalnom i globalnom tržištu, a time postaju i jedni od bitnih pokretača gospodarstva jer doprinose očuvanju postojećih ili otvaranju novih radnih mjesta.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, Đuro Popijač, sudionicima je detaljnije predstavio fondove za gospodarsku suradnju, kojima se planira potaknuti gospodarski rast. Osnivanjem tih fondova država će dokapitalizirati ulaganja privatnih investitora sa iznosima između 75 i 300 milijuna kuna po fondu, a Vlada će za ovu inicijativu ukupno osigurati jednu milijardu kuna.

O isplativosti private equity i venture capital fondova govorili su i gosti konferencije, Emil Tedeschi, Borislav Šegro te Željko Perić, koji su istaknuli značaj povoljnog okruženja za privlačenje takvih ulaganja, a posebice korporativnog upravljanja, transparentnosti, konkurentnosti te profitabilnosti.

Devet projekata
Ohrabruje činjenica da vodeći paneuropski private equity i venture capital fondovi, i dalje pokazuju značajan interes za novim ulaganjima u Hrvatsku i regiju. Tako su i na konferenciji prisustvovala značajna imena poput Templeton Investments, Amundi Private Equity Funds, 3TS Capital Partners te Intel Capitala, koji pojedinačno raspolažu s iznosima od 600 do 1.500 milijuna eura za ulaganja u zemlje Centralne i Istočne Europe.

Međutim, strani private equity i venture capital fondovi uglavnom ulažu u projekte čija vrijednost prelazi 5 milijuna eura, pa su se sudionici konferencije složili da je potrebno razviti i mogućnosti ulaganja u projekte u ranim fazama razvoja, uključujući i poslovne anđele i seedcapital.

Tijekom VentureXchange dana, predstavljeno je devet poduzetničkih projekata iz područja obnovljivih izvora energije, visoke tehnologije, medicinske prevencije i dijagnostike te ICT-ja, koji su tražili potencijalne investitore za više 200 milijuna eura.

VentureXchange projekt će se realizirati kroz brojna događanja i tijekom 2010. a detaljne informacije se mogu pronaći na stranicama www.cvca.hr, www.venturexchange-see.com te www.infoarena.hr. (V. K.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.