Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prve Kineskinje u svemiru moraju biti majke

Kineske vlasti strahuju da bi let u svemir mogao naškoditi plodnosti žena

Kina planira do 2012. godine u svemir poslati prve žene, a kandidatkinje moraju ispunjavati brojne uvjete tjelesne i psihičke spremnosti te imati odgovarajuće letačko znanje i obuku.

No uz sve to, kineske su vlasti tražile da prve astronautkinje budu majke jer strahuju da bi let u svemir mogao naškoditi plodnosti žena, piše Jutarnji list.

Za misiju su odabrane dvije žene i petorica muškaraca, a lokalne novine navode direktora aeromedicinskog centra Xu Xianronga koji tvrdi da su žene čak kvalificiranije za ove zadatke jer su psihički stabilnije, sposobnije podnijeti samoću i bolje u komunikacijskim vještinama.

"Iako nema dovoljno dokaza koji bi razjasnili kako iskustvo u svemiru može utjecati na žensku konstituciju, moramo biti posebno oprezni", objasnio je Xu Xianrong.

Inače, kineske vlasti još nisu objavile imena budućih astronauta, međutim, zna se da su svi u dobi između 27 i 34 godine te da je od 15 žena u uži izbor bilo ušlo njih pet. Kriteriji su bili toliko strogi da je čak i loš zadah mogao biti dovoljan razlog za diskvalifikaciju. (V. K.)

Izvor: Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.