Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prosječna plaća u Kataru veća od 3000 dolara

Više od trećine zaposlenih zarađuje između 3 i 8 tisuća dolara mjesečno

Najveće zarade među arapskim zemljama imaju zaposleni u Kataru, gdje više od polovice stanovništva tog emirata u Perzijskom zaljevu, uključujući njegove državljane i imigrante, zarađuje više od 3000 dolara mjesečno.

Istraživanje, koje su provele kompanije za zapošljavanje Bayt.com iz Dubaija i regionalni istraživački centar YouGov Siraj, pokazalo je da se širom regije Bliskog istoka i sjeverne Afrike (MENA), prosječna mjesečna zarada znatno razlikuje od zemlje do zemlje, piše Banka.hr.

12 posto zarađuje više od 8000 dolara
Tako je ove godine Katar po visini plaća prestigao Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). U Kataru 3000 do 8000 dolara mjesečno zarađuje više od trećine zaposlenih, odnosno 39 posto u usporedbi s 37 posto u UAE.

Perzijska regija ima i najveći broj zaposlenih koji najviše zarađuju. U Kataru, na primjer, 12 posto zaposlenih ima plaće veće od 8000 dolara mjesečno, dok je takvih u UAE 10 posto, u Bahreinu 7 posto, Kuvajtu 6, a u Saudijskoj Arabiji i Omanu samo po 3 posto. U ostalim arapskim zemljama, tako visoke plaće su veoma rijetke, pa ih u Maroku dobiva samo 2 posto stanovništva, a u Egiptu tek 1 posto.

Nezadovoljni plaćama
Usprkos velikim zaradama, samo 5 posto stanovništva UAE je veoma zadovoljno svojim plaćama. U Kataru je takvih samo 3 posto, dok ih je 6 posto veoma nezadovoljno, a 13 posto se smatra nesretnima, što se, prema mišljenju autora studije, može objasniti neusklađenošću životnih troškova i zarada.

Naime, zaposlenici širom Bliskog istoka smatraju da su im životni troškovi ove godine porasli za 24 posto, dok im je, istovremeno, prosječna plaća povećana za samo 7 posto. (V. K.)

Izvor: Banka.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.