Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovna predstava može početi: Vrijeme je za reinženjering

Zbog nezadovoljstva, depresija i nezaposlenosti, reinženjering se nameće kao način promišljanja

Promjena je dnevna konstanta i imperativ opstanka, a poslovni i ini sustavi moraju osigurati dinamičnu i elastičnu organizaciju, sposobnu u svakom trenutku odgovoriti na zahtjeve u svom okruženju.

Sposobnost dnevne prilagodbe ekonomsko-socijalno-ekološkom i održivom razvoju, zvijezda je vodilja učinkovitog i humanog poslovanja u kojem je čovjek i njegov rad stvarni izazov budućnosti. Bez dnevnog tangiranja i provođenja promjene u svrhu poboljšanja proizvoda, usluga, uvjeta rada, ekologije, zadovoljstva radnika, kupaca i dobavljača, gubi se vjerodostojnost i tržišna utakmica, piše Ljiljana Katičić za eBizMags.

Strateški planovi danas nisu čvrsti, kruti, tromi i dugotrajni, već su otvoreni za dnevnu eskalaciju i brzo poravnanje s poslovnim i operativnim planom. U poslovanju, odnos između strateškog, poslovnog i operativnog plana možemo nazvati i "Sveto trojstvo". Imperativ je otvoren – emergentan poslovni model u upravljanju, a važnost povratne, pravodobne i "neobojene" informacije s tržišta, ključ opstanka. Ovo je put konkurentnosti i jedini način opstanka, rasta i održivog razvoja bilo kojeg profitabilnog ili neprofitabilnog sustava.

U ovo svjetsko recesijsko i krizno razdoblje, koje je popraćeno oslabljenom kapitalnom pozicijom poduzeća, otežanim pristupom kapitalu, ubrzanim tehnološkim razvojem, pronevjerama, visokim stopama nezaposlenosti, nezadovoljstvom i depresijama bilo koje vrste, proces reinženjeringa nameće se kao način promišljanja.

Očito smo došli do točke preokreta u kojoj se trebaju zatvoriti vrata starom načinu rada i promišljanja te redefinirati strategiju ukoliko je sustav u lošoj situaciji. Alat za novu promjenu je proces BPR – reinženjering.

BPR kao poslovni alat
BPR je poslovni alat kojim se pokreću sinergijske i sustavne promjene, od podizanja i strukture organizacije, menadžerskog modela, odgovornosti, ciljeva i komunikacije, što se promjenom želi postići. Ispravno postavljenim menadžmentom promjene čije je osnovno "oruđe" reinženjering, uspostavlja se budući održivi poslovni sustav. Zdrava osnova reinženjeringa podrazumijeva dubinsku analizu procesa te kritične točke, ciljeve, rokove i izvršitelje, pomoću kojih projiciramo svoj položaj u budućnosti.

Bit inženjeringa je u ponovnoj izgradnji kompanije, za što treba postaviti valjani razlog te jasne i nove vrijednosti i uvjerenja, a ključnu ulogu igra snažna podrška top menadžmenta.

Vitalno je da top menadžment mora voditi računa o tome što zaposlenici misle, a ne samo kako smanjiti troškove i povećati profit, jer bez "kupljene" suradnje sa zaposlenicima, ništa neće uspjeti implementirati.

BPR neće uspjeti ako se samo proklamira, bez obola top menadžmenta vlastitim primjerom i radom, jer gubi na vjerodostojnosti. Za visoko postavljene rezultate treba imati visoko postavljenu zvijezdu vodilju, hrabrost, ekspertno znanje i strogu disciplinu.

U definiranju cilja kojem se teži ne treba smetnuti neophodnu komunikaciju kojom će svakom zaposleniku, od vrha do dna hijerarhije, biti jasno objašnjeno što je cilj BPR-a i što se njime želi postići. BPR traži: definiranje problema, područje promjene i opseg.

Međutim, praksa pokazuje da svega 5 posto projekata uspijeva, a razloge treba tražiti u loše postavljenoj projektnoj jedinici za upravljanje promjenama te lošoj komunikaciji, od vrha prema dnu hijerarhije.

Cijeli članak pročitajte na:

[ " border="0">

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.