Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zbog krize krahirale kompanije, ali i filmske zvijezde

Propali su Lehman Brothers i General Motors, ali i Nicolas Cage te Stephen Baldwin

Posljednjih godina svjedočili smo najvećoj globalnoj gospodarskoj krizi. Naime, osam od 22 najveća bankrota u povijesti, dogodila su se unazad tri godine.

Japan Airlines (JAL) priznao je poraz i 19. siječnja podnio zahtjev za stečaj. Najveća je azijska avio-kompanija bila opterećena dugom od 25,6 milijardi dolara, što je polovica cjelokupnog hrvatskog inozemnog duga, piše Poslovni dnevnik.

Iako japanski gospodarski stručnjaci procjenjuju da se radi o najvećem bankrotu izvan financijskih kompanija u toj zemlji, JAL ipak neće propasti, već proći kroz trogodišnju fazu restrukturiranja, koje podrazumijeva rezanje troškova, točnije otpuštanje 15.500 radnika, odnosno 30 posto ukupne radne snage, smanjenje mirovina i ukidanje manje isplativih linija.

Najveći šok
Ruku spasa JAL-u će pružiti Enterprise Turnaround Initiative Corp. (ETIC), japanska organizacija koja otkupljuje dugove ugroženih kompanija i pomaže im da stanu na noge. ETIC će JAL-u dati 3,3 milijarde dolara kroz ulaganje, a zajedno s državnom Razvojnom bankom odobrit će joj kredit od 3,5 milijarde dolara. Očekuje se i da će mnogi zajmodavci otpisati potraživanja u iznosu od više milijardi dolara.

Ipak, svjetska je tržišta najjače uzdrmao stečaj giganta Lehman Brothersa, pokrenut 15. rujna 2008. Globalna kompanija za financijske usluge s imovinom od 691 milijardu dolara pokleknula je pod valom nenaplativih stambenih kredita, koje su banke odobravale šakom i kapom klijentima bez boniteta, u zabludi da će cijene nekretnina vječno rasti i da će u najgorem slučaju uspijevati naplatiti potraživanja prodajom nekretnina pod hipotekom.

Pod teretom milijuna obezvrijeđenih vrijednosnica temeljenih na drugorazrednim (subprime) hipotekama, kompanija je u prvom dijelu 2008. kontinuirano gubila na burzovnoj vrijednosti, a sudbina joj je zapečaćena kad je američka Banka za savezne rezerve odbila pokriti njene dugove. Do objave stečaja, Lehman je sudjelovao u investicijskom bankarstvu, rukovanju ulaganjima, privatnom bankarstvu i privatnom kapitalu, a bio je glavni trgovac na američkom tržištu vrijednosnih papira.

Čak 12 hrvatskih vanjskih dugova
Pri objavi stečaja, Lehman je naveo da je bankama dužan 613 milijardi dolara (12 puta više od cijelog hrvatskog duga) te 155 milijardi u obveznicama. Dan nakon započinjanja stečajnog postupka, Barclay je kupio Lehmanove odjele za investicijsko bankarstvo i trgovinu. Bankrot diva s Wall Streeta potakao je sustavnu krizu povjerenja između financijskih institucija diljem svijeta, a svi su gledali kako Lehmanov kolaps gura kapitalizam do ruba.

Poslovni je svijet još jače šokirao bankrot General Motorsa, najvećeg američkog i drugog najvećeg svjetskog proizvođača automobila u 2008. Vlasnik imovine u vrijednosti od 82,3 milijarde dolara, GM proizvodi automobile i kamione u 34 zemlje, prodaje ih i servisira u 140 zemalja i donedavna je zapošljavao 244.500 ljudi u raznim krajevima svijeta.

Kad je 1. lipnja 2009. istekao rok do kojeg je vodstvo GM-a moralo U.S. Treasuryju predočiti realan plan za nastavak poslovanja, GM je zatražio pokretanje stečaja, postavši najveća američka industrijska kompanija koju je zadesila takva sudbina. U zahtjevu za stečaj, GM je naveo dugovanja u iznosu od 172,81 milijarde dolara, dvostruko više od vrijednosti kompanije.

Nicolas Cage ostao bez zamka i dvije kuće
No, na val stečajeva nisu ostale imune niti slavne osobe. U proteklih 15 mjeseci nekoliko je dojučerašnjih bogataša s estrade prilično duboko propalo.

Glumac Stephen Baldwin prošlog je ljeta prijavio stečaj našavši se u dugu od 2,3 milijuna dolara, od čega je milijun otpadalo na zaostale poreze. Baldwin je pao kao žrtva drastičnog pada cijene nekretnina nakon što je digao drugu hipoteku na svoju kuću koju je platio 1,1 milijuna eura. U jednom trenu nije imao novaca za plaćanje rata, a vrijednost kuće pala je ispod iznosa kredita.

Nicolas Cage, zvijezda mnogih blockbustera, duguje na ime poreza golemih šest milijuna dolara. Da bi izravnao račune, nedavno je prodao zamak u Bavarskoj, a banke su mu zaplijenile dvije kuće u New Orleansu, jer nije vraćao kredite. Za svoje financijske nedaće okrivio je bivšeg menadžera Samuela J. Levina, koji je navodno protraćio mnogo njegovog novca u riskantnim ulaganjima.

Odrekla se autorskih prava
Jedna od prvih celebrityja, Mađarica Zsa Zsa Gabor (93) našla se među brojnim slavnim žrtvama najvećeg prevaranta svih vremena, Bernarda Madoffa, koji je financijskim inženjeringom oštetio svoje ulagače za 50 milijardi dolara. Veteranka glumišta izgubila je zbog Madoffa sedam milijuna dolara te sada ne može platiti 118.000 dolara poreza koji su joj se nakupili zadnjih godina.

Annie Leibovitz je fotografirala brojne slavne osobe, postavši i sama velika zvijezda, no unazad dvije godine, prema New York Postu, nagomilala je 750.000 dolara duga. Da osigura otplatu duga, založila je autorska prava na svoje fotografije, zajedno s kućom i vikendicom. (V. K.)

Izvor: Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.