Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Razgovarate li sami sa sobom?

Pljesak ili pokuda: čime se češće počastite?

Kada pitam da li razgovarate sami sa sobom, ne mislim na bolesti uma, već na način na koji se obraćate sami sebi. Jeste li ga svjesni? Predlažem da obratite pažnju na način komunikacije prema sebi samima, jer – pouzdano to radite svakoga dana, nekoliko puta na dan. Samo je potrebno "uhvatiti" taj trenutak, često nesvjestan, automatski, generiran iz podsvijesti.

Naročito obratite pažnju na negativne ili pozitivne izjave: na poslu, ili privatno. "Ja to ne mogu više izdržati" (u trenutku kad Vam šef po ne znam koji put izrazi svoje očekivanje da ćete opet i ponovo ostati na poslu prekovremeno), "Nisam ja za to" (ako se nešto čini presloženim ili ako to do sada niste radili) ili "U tome sam dobar/dobra" (kada prepoznate neku svoju snagu ili vještinu), "Ja to mogu napraviti najbolje" (kada se prepoznajete kao uspješni u određenom segmentu).

Općenito, kada razgovarate na pozitivan način sami sa sobom, to je motivirajuće i čini da se osjećate dobro, a kada je to negativan način, predstavlja samoograničavanje i kvari raspoloženje.

Kako to može zvučati? Niz je primjera negativnog: "Glup/a/ li sam!", "Ja nikada neću dobiti taj posao", "Neću uspjeti" – i kako to obično završi? Tako da niti ne napravite taj potez kojeg ste trebali, zato što ste sami sebe uvjerili da ne možete, tako da niste niti uložili truda napisati molbu i aplicirati za posao kojeg želite! Slobodno možemo reći da ste onda sami sebe "uvalili" u neuspjeh, zar ne? Da ne govorim o tome kako se to negativno odražava na vjeru u sebe i srozava samopouzdanje do gležnjeva.

Kad uložite malo truda u to da pozitivno razgovarate sami sa sobom, promijenit će se i Vaš stav i razina samopouzdanja.

I znate što? To uopće nije tako jako komplicirano, uglavnom je stvar navike, stečene u vrlo mladim i ranjivim danima (roditelji mogu biti bogat izvor negativnog/pozitivnog samogovora) i/ili odgađanja, izbjegavanja obaveza, linije manjeg otpora ili jednostavne lijenosti.

Prvi korak je u tome da prepoznate "mod" u kojem se sami sebi obraćate: to ste već sigurno uspjeli prepoznati tijekom čitanja ovog teksta.
Zatim, pokušajte prepoznati najčešće korištene riječi ili fraze koje sami sebi govorite.
Sad nam treba doza dobre volje da – ako je to negativno, to promijenite i to odmah!
I to tako da uložite svjesni napor promjene nesvjesnih izreka kojima sami sebe "spuštate", uporno, tvrdoglavo i kreativno, smišljajući pozitivne izreke za same sebe.
Uz dovoljno uloženog truda i konzistentnosti u pristupu, usvojit ćete novu naviku: naviku pozitivnog razgovaranja sa samima sobom, poticajno i vedro. Naviku koju ste sami "usadili" sebi, onu koju želite i s kojom se osjećate bolje.

Sami ili uz pomoć coacha, poput vrhunskih atleta koji se pripremaju za osvajanje medalje, naučite izgovoriti sami sebi:
"Ja sam: "
"Ja želim: "
"Ja znam: "
"Ja mogu: "

I ne zaboravite: kao što uvijek treba pohvaliti djecu za pozitivne radnje (više i češće no kuditi negativne događaje), tako postupite i prema sebi samima! Recite sebi barem jednom, barem za nešto: "I'm simply the best", i – uživajte u osjećaju. Dobar je.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.