Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poduzetnice plaćene 11 posto manje od muškaraca

Ženama često nedostaje hrabrosti da se upuste u poduzetničke vode, kaže Sofija Šmitran, dobitnica nagrade za menadžericu godine

U 2002. u Hrvatskoj su djelovale 8.254 poduzetnice, zapošljavale su 54 tisuće osoba i imale 25,6 milijardi kuna prihoda te milijardu kuna dobiti. Šest godina poslije poduzetnica je 20.696, ostvaruju 76 milijardi kuna prometa i 2,1 milijardu kuna dobiti.

"Iako ti podaci pokazuju dobar trend, podaci za 2008. pokazuju početak krize jer je 2007. bilo 24.528 tvrtki u ženskom vlasništvu", kazala je Marija Šola, predsjednica udruge Krug koja okuplja žene poduzetnice, na obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica.

Krug je osmislio veliki projekt istraživanja ostvarivanja potencijala žena u poduzetništvu, znanosti i politici, a prema tim istraživanjima Hrvatice su plaćene 11 posto manje od muških kolega. "Ženama često nedostaje hrabrosti da se upuste u poduzetničke vode", kaže Sofija Šmitran, financijska direktorica riječke tvrtke IND-EKO, nagrađena za menadžericu godine.

Sličnog je mišljenja i nagrađena poduzetnica godine Neda Makjanić Kunić iz Modne kuće MAK. "Najvažnije su informacije jer one danas mogu pomoći uspjehu", kaže Majkanić Kunić. (T. B.)

Izvor: Business.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.