Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Stres nova 'nesreća na radu'

Brigom o psihosocijalnim rizicima u poslovanju hrvatske su tvrtke iznad prosjeka EU, pokazalo je istraživanje Europske agencije za zdravlje i sigurnost na poslu.

Iako stres na poslu financijska kriza još povećava, samo je trećina europskih kompanija pokazala odlučnost riješiti to pitanje, priopćila je Europska agencija za zdravlje i sigurnost na poslu (EU-OSHA). Problem je često rezultat promjena u tvrtki koje vode do dodatnog posla ili pak nesigurnosti radnog mjesta, kao i financijskih i socijalnih teškoća, pokazalo je istraživanje koje je ta agencija provela u 31 zemlji (27 članica EU, te Hrvatskoj, Turskoj, Norveškoj i Švicarskoj).

Kada je riječ o psihosocijalnim rizicima u poslovanju, pokazalo je istraživanje, hrvatske su tvrtke iznad prosjeka EU. Manje od trećine tvrtki (30 posto) u 27 članica EU ima, naime, usvojen korporativni program kojim nastoje suzbiti maltretiranje ili uznemiravanje na poslu. U Hrvatskoj je taj prosjek za nekoliko postotnih poena veći, piše Hrvoje Reljanović u Business.hr-u.

Borba protiv nasilja i stresa na radnom mjestu u Europskoj uniji provodi se sustavno u svakoj četvrtoj tvrtki, dok je u Hrvatskoj ona nešto češća. Pritom je zanimljivo da naše tvrtke pomoć stručnjaka izvan svojih kapaciteta koriste u samo 25 posto slučajeva, dok je prosjek EU oko 38 posto.

"Fizičke rizike je lakše priznati i mjeriti, a psihosocijalni su u glavama ljudi", rekao je Eusebio Rial, jedan od autora istraživanja koje pokazuje da je stres povezan s poslom vrlo akutan na radnim mjestima vezanim uz zdravstvo i socijalnu skrb te u obrazovanju. Kompanije u sjevernoeuropskim zemljama uspješnije se bave tim problemom od onih u sredozemnim zemljama.

Jukka Takala, direktor EU-OSHA-e, zabrinjavajućim ocjenjuje podatak da samo 26 posto europskih tvrtki ima uspostavljene procedure za borbu sa stresom. Četiri od pet menadžera, pokazalo je istraživanje, zabrinuto je zbog stresa, koji tako za kompanije postaje jednako važan problem kao i nesreće na radu.

Troškovi stresa radnika za kompanije su golemi: procijenjeni su na oko 4 posto BDP-a, a 50 do 60 posto svih izgubljenih radnih dana povezano je sa stresom. U istraživanju se navodi i da 42 posto predstavnika uprava smatra težim rješavati psihosocijalne probleme nego druga pitanja sigurnosti i zdravlja. (T. B.)

Izvor: Business.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.