Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Digitalnim kompetencijama protiv nezaposlenosti

U EU se na ECDL, kao sustav stjecanja novih i konkurentnijih vještina, gleda kao na jedan od alata u borbi ne samo protiv "digitalne diskriminacije" već i protiv nezaposlenosti.

Međunarodni certifikacijski program za računalne vještine, ECDL, postupno se približava izdavanju svojeg desetmilijunskog certifikata. Ta brojka ilustrira uspjeh tog sveeuropskog programa informatičkog opismenjavanja te upućuje na nužnost njegova daljnjeg razvoja kao jednog od čimbenika povećanja mogućnosti zaposlenja i temelja budućeg konkurentnijeg gospodarstva Starog kontinenta.

ECDL je u Hrvatskoj pokrenut u jesen 2003. godine. U sedam godina u taj je program u nas uključeno više od 50.000 polaznika, od kojih je više od 40.000 steklu neku (start, osnovnu ili naprednu) ECDL diplomu (certifikat). Najveći domaći pružatelji usluga ECDL edukacije i certifikacije su tvrtke King ICT, Algebra i Financijska agencija, a cijelim projektom u Hrvatskoj koordinira ogranak ECDL zaklade u sklopu Hrvatskog informatičkog zbora, udruge koja je licencirana za taj posao, piše Zvonko Pavić u Business.hr-u.

U Europskoj uniji se na ECDL, kao sustav stjecanja novih i konkurentnijih vještina, gleda kao na jedan od alata u borbi ne samo protiv "digitalne diskriminacije" (podjele na one koji imaju i one koji nemaju pristup novim računalnim, internetskim i komunikacijskim tehnologijama) već i protiv nezaposlenosti koja je u Uniji dosegnula 10 posto.

U nas je nezaposlenost gotovo dvostruko veća (oko 18 posto). Stvaranje novih radnih mjesta, produktivnost i gospodarski rast u EU ovise o stupnju informatičke pismenosti stanovništva i razvoju "digitalnih kompetencija" kod svih zaposlenih. Dokaz o digitalnoj pismenosti u Uniji je već postao nužan za zapošljavanje, a sudeći prema statistikama 90 posto radnih mjesta u budućnosti će na neki način zahtijevati informatičke vještine.

Kako se i Hrvatska približava ulasku u EU, i u nas se informatička pismenost sve više počinje zahtijevati u oglasima za posao. "Velik broj poslodavaca zahtijeva prilaganje dokaza o posjedovanju temeljnog informatičkog znanja, odnosno ECDL diplomu, koja je prepoznata kao jedan od načina za povećanje osobne konkurentnosti na tržištu rada", kaže Tatjana Pristovnik, voditeljica programa obrazovanja u Sektoru edukacije tvrtke King ICT.

Iako nema točne evidencije, ECDL diploma pomaže pri zapošljavanju. "Sa sigurnošću se može uzeti izvještaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područne službe u Zagrebu, koja je u suradnji s ECDL testnim centrima provela edukaciju i certifikaciju nezaposlenih osoba. Taj su program uspješno završile 1.133 osobe, od kojih je 75 posto dobilo posao u roku šest mjeseci od stjecanja ECDL diplome", kaže Marijan Frković, nacionalni ECDL koordinator. (T. B.)

Izvor: Business.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.