Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ljetovanje - odmor je odmak

Odaberite svoj tip odmora bez odmaka

Činjenica jest da svaki zaposleni ima osiguran svoj minimum dana godišnjeg odmora: svoj mali "kapital" kojim je potrebno pažljivo raspolagati. Sad, neću ponavljati raznim psiholoških istraživanjima dokazivane podatke da je za "pravi" odmor potrebno idealno tri tjedna, da je odmor nužan – i to u više navrata godišnje, kako vrijeme odmora utječe na našu kreativnost, obiteljske odnose, smanjenje razine stresa – to sve znamo. Minimum kojeg si možete i trebate priuštiti je tjedan dana. Što s tim tjednom? Kako se odmoriti u tjedan dana? Kako to financirati? Opet, pitanja koja samo mogu izazvati dodatnu napetost…

Ja Vas želim podsjetiti na bit odmora. Sjećate li se ljetovanja kad ste bili djeca? S krajem školske godine počinjalo je najdraže doba godine. Dugo iščekivano ljeto, "živjelo se" za odlazak na more, opuštene dane ispunjene igrom, boravkom u prirodi i navečer gledanju zvijezda… Dani provedeni na plaži, duga kupanja, vožnje biciklom, drijemanje u hladu borova i igra s prijateljima – tako puno zabave, jednostavne, nezahtjevne, neopterećene, i ne-tako-skupe. E, to je bio odmor, zar ne?

Prelaskom u način života "odraslih" i "obaveze" ljetovanja, kao da sve manje i manje vremena na odmoru provodimo radeći ono što volimo, ono što nas opušta i čemu se veselimo. Kao da je sve povezano isključivo s količinama novca, a posao nas, ako ništa barem putem pametnog telefona, prati i na odmoru.

Krizna je godina, činjenica jest da mnogima odmor neće uopće biti opcija, barem ne u smislu odlaska na more. Ponekad sama financijska konstrukcija nije isključivi razlog, djeca su premala/prevelika, partner ne može dobiti odmor u isto vrijeme, planirali ste radove u cilju poboljšanja životnih uvjeta i slično. Možete li ostvariti odmak potreban za odmor bez putovanja? Vjerujem da možete, samo ako to odlučno i napravite.

Savjetovala bih Vam da prije no što prionete svojom "odmoru bez odmaka" obavite neke pripremne radnje: obavite sve poslove vezane uz kućanstvo (čišćenje, nabavka namirnica i slično), isključite poslovni mobitel i internetsku vezu. Recite kolegama s posla da nećete biti u radu, niti dostupni mobitelom, vjerovatno će gašenje mobitela pasti teže Vama nego njima, no učinite to (što je najgore što se može dogoditi?).

Evo par prijedloga tematskih "odmora bez odmaka" – odaberite i razradite svoj "model", osmislite sasvim novi i – krenite!

1. "Ja" odmor: sami ste, slobodni (ili partner ne može dobiti odmor u isto vrijeme kad i Vi) – neka ovo bude "Vaš" tjedan. Organizirajte svoje vrijeme tako da stignete obaviti većinu stvari koje volite, želite i čine Vam dobro. Ne znam što bi muškarcima godilo (nisam muškarac), no ja bih to vrijeme rado iskoristila za odlazak na masažu, pedikuru, bazen sa saunom ili neki oblik ugode samoj sebi. Opet, to sve može biti i u "kućnoj radinosti" - neka jedan dan bude dan wellnessa u vlastitoj kupaoni (možete nabaviti čak i one male svijeće za kadu). Odaberite dobru rutu za šetnju u prirodi (zelenilo odmara, a i hladnije je u šumi negoli u gradu), kupite malu bilježnicu i počnite pisati mali dnevnik misli koje Vam prolaze glavom, ideja koje biste voljeli realizirati, stvari koje želite postići – provedite malo vremena sami sa sobom.

2. "Nova/novi bolja/bolji ja" – cijelu godinu odgađate tu dijetu koju ste planirali početi (prije odmora, naravno), raspitati se o učlanjenju u neki fitness klub, kupili ste spravu za jačanje trbušnih mišića ali i dalje stoji ispod kreveta (sklopivi tip, upravo ona koja "ne oduzima previše prostora kad se ne koristi") i skuplja prašinu. Izvucite je i počnite koristiti! Za tjedan dana nećete uspjeti usvojiti baš sve neke nove, "zdrave" navike, ali svakako ćete biti na dobrom putu. Sve što treba je malo samodiscipline i odlučnosti: izaberite dvije nove navike (na primjer: svakodnevno vježbanje sat vremena i novi režim prehrane) i zdušno im prionite. Najvažnije pravilo: neka sve bude postavljeno kao zabava, ne kao "tlaka" i osmislite sustav samonagrađivanja za svaki postignuti rezultat! Pokrenite se!

3. "Ljetni dječji specijal" – nakon cijele godine ispunjenje radom i par sati provedenih s djecom, evo prilike za puuuno "kvalitetnog vremena" – osmislite ga, isplanirajte, ali budite dijete uz svoju djecu. Puno smijeha, veselja, i iznenađenja u dječjim očima jednostavno odmara. Možete: organizirati vesele izlete s prijateljima svoje djece, učiti nove stvari zajedno, naučiti što Vaša djeca vole i što ih veseli, napraviti nešto zajedno (skuhati ručak ili obojati dječju sobu), proučavati kukce u Prirodoslovnom muzeju, ili povijest u nekom od drugih… Lista stvari koje možete raditi sa svojom djecom je beksrajna, važno je osigurati samo dostatne količine smijeha (onog iz trbuha), neozbiljnosti, zagrljaja i poljubaca umrljanih sladoledom.

4. "Povratak romantike" – odmor kao stvoren za one u dugoj vezi, koji su ostali slobodni i nemaju drugih obiteljskih obaveza. Radite stvari zajedno, neka svaki dan nosi nešto romantično u sebi (večera uz svijeće, zajednička kupka, duga šetnja u parku), razgovarajte, razgovarajte: posvetite se jedno drugome, isključujući svijet oko sebe u potpunosti (sjećate se kako je to izgledalo kad ste bili jako mladi i jako ludo zaljubljeni?) – vratite se svojim istinskim vrijednostima, podsjetite se zašto ste zajedno i što Vas povezuje.

5. "Gastro tjedan užitaka" – meni je i ovaj drag. To ne moraju nužno biti večere u skupim restoranima, poanta je u eksperimentiranju. Volite li kuhati, izvadite iz ladice onaj "fenomenalni recept" kojeg ste tamo odložili s namjerom da ga jednom i nekad isprobate: evo prilike! Dajte si oduška, budite smjeli i odvažni, probudite chefa u sebi. Ne znate/ne volite/ne želite kuhati: isprobajte nešto novo, ne nužno skupo. Naravno, utapanje u užitku hrane može ostaviti dugoročnije posljedice za obujam Vašeg struka, pa prije no što prionete ovakvoj vrsti odmora, procijenite posljedice…

6. Dani za nova iskustva – postoji li još nešto što ste oduvijek željeli napraviti, možete, znate i smijete, ali nikada niste stigli? Neka Vaš novi eksperiment bude poanta Vašeg odmora. Postoji toliko stvari koje smo "odgodili za kasnije", za koje nismo imali vremena (a nije stvar novaca) – ostvarite barem jednu! Osim što djeluje samomotivacijski, zaista i – odmara.

Sad već sasvim sigurno imate i sami nekoliko dobrih ideja za odmor u trajanju od jednog tjedna. Naravno, mašta nema granica – ocijenite ove ideje, dodajte nove, kombinirajte i vidjet ćete kako se dobro možete zabaviti, i bez pitanja puno novca.

Novac ne čini nužno odmor dobrim – iako nam se ta poruka stalno nameće kao jedina ispravna: odmor je vrijeme za – odmor, odmak, opuštanje i veselje. To je vrijeme kada se trebate opustiti, stati i uživati u usporenom ritmu života, zaboraviti na fiksni, ustaljeni raspored, krute navike i svakodnevne brige. To je vrijeme kada trebate disati punim plućima, opustiti se, ponovo se glasno smijati i posvetiti se i sebi samima. Ugodan Vam odmor!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.