Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Direktori lažu eufemizmima i superlativima

Općenite formulacije, jaki superlativi i izbjegavanje iznošenja vlastitih stavova samo su neki znakovi da menadžeri ne govore istinu, pokazala je studija istraživača s Visoke poslovne škole na Stanfordu.

Pri laganju se direktori najčešće koriste općenitim formulacijama odnosno eufemizmima poput "Kao što znate...". Pokazala je to studija dvoje istraživača s Visoke poslovne škole na Stanfordu, koji su napravili lingvističku i psihološku analizu transkripata gotovo 30.000 telefonskih poziva američkih izvršnih direktora i direktora financijskih odjela u razdoblju između 2003. i 2007. godine, piše Business.hr.

Riječ je o pozivima u kojima su ti direktori govorili o izvješćima o kvartalnoj dobiti poduzeća u slučajevima kada su se ta izvješća morala prepravljati. Analizirali su rječnik tih menadžera i njihov način komunikacije i napravili psihološku studiju koja pokazuje prepoznatljiva zajednička obilježja laganja.

Ranija znanstvena istraživanja vezana uz prepoznavanje lažnih financijskih izvještaja menadžera dioničarima i vlasnicima tvrtki te vjerovnicima investitorima nisu pružala dostatno informacija koja bi značajnije pomogla da se u takvim dokumentima prepoznaju forme lažnog predstavljanja poslovanja tvrtki.

Rad stručnjaka sa Stanforda časopis Economist ocijenio je korisnim jer pruža sigurnost prepoznavanja lažnih financijskih izvještaja u postotku od 50 do 65 posto, za razliku od starijih metoda koje se temelje na računovodstvenim obrascima i znatno su nepouzdanija.

Uz korištenje općenitim formulacijama odnosno eufemizmima, menadžeri su u takvim situacijama koristili jače superlative (primjerice "fantastično", umjesto "dobro", što im se čini da daje veću uvjerljivost njihovu izvještaju), izbjegavali su negativne emocije, manje su iznosili osobne stavove, više prenosili stavove svojih suradnika...

Studija znanstvenika sa Stanforda pokazala je da su menadžeri koji svjesno lažno predstavljaju podatke o poslovanju tvrtke više napeti te emocionalno i intelektualno opterećeniji, što se odražava na njihovo unutarnje psihičko stanje, na njihov govor i komunikaciju. (A. P.)

Izvor:

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.