Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Za sreću dovoljno 35.000 kuna mjesečno

Američki znanstvenici zaključili su da prihod veći od 75 tisuća dolara godišnje ne utječe na svakodnevni osjećaj zadovoljstva.

Novcem, čini se, ipak možete kupiti sreću, barem u SAD-u, ako su prihodi vašeg kućanstva do 75 tisuća dolara (427 tisuća kuna) godišnje. Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da iako se sreća uvećava kako rastu prihodi, zarada veća od navedenog iznosa ne utječe znatno na svakodnevni osjećaj zadovoljstva.

No, osobe koje zarađuju više od tog a, iako to dakle neće znatno utjecati na njihovo svakodnevno emocionalno stanje, češće će ustvrditi da su zadovoljne svojim životom općenito.

Istraživanje su proveli Daniel Kahneman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2002. i njegov kolege sa Sveučilišta Princeton Angus Daeton, koji su proveli analizu podataka iz istraživanja o odnosu prihoda i zadovoljstva životom u kojem je 2008. i 2009. godine sudjelovalo 450 tisuća Amerikanaca.

"Prihod veći od 75.000 dolara čini se nema učinka na opće blagostanje osobe, ali njihova ocjena vlastita života svakako raste s rastom prihda", istaknuo je Angus Deaton. (T. B.)

Izvor: Businessweek

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.