Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

H&M potiče radnike sa 137 milijuna dolara

U HUP-u naglašavaju da postoje brojni modeli poticanja radnika poput ulaska u vlasničku strukturu.

Švedski maloprodajni lanac odjeće Hennes & Mauritz (H&M) predstavio je u utorak program poticaja za radnike, čiji je cilj potaknuti i priznati dugoročan angažman radnika te privući nove zaposlenike, pišu Ana Lučin i Ksenija Puškarić u Poslovnom dnevniku.

Prema H&M-ovu modelu, zaposlenici će se za poticaje moći prijaviti nakon što navrše 62 godine, no najavljena je i mogućnost isplate nakon 10-godišnjega radnog staža u tvrtki.Program vrijedan 137 milijuna dolara bit će pokrenut sljedeće godine ako ga odobri Glavna skupština.

Objektivnih i transparentnih sustava nagrađivanja radnika, prema mišljenju potpredsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ivana Tomca, u Hrvatskoj je izuzetno malo. "Oblici nagrađivanja i stimuliranja su netransparentni i spadaju pod diskrecijsko pravo poslodavca, što je pogrešno", smatra Tomac.

S tim se ne slaže Bernard Jakelić (HUP) koji naglašava da postoje brojni modeli poticanja radnika, navodeći primjer ulaska radnika u vlasničku strukturu tvrtke. "Najsvježiji primjer je Vupik koji je podijelio 20 posto dionica radnicima", kaže Jakelić, dodajući da postoje i tvrtke u većinskom vlasništvu malih dioničara i dijela menadžmenta.

"To svakako utječe na efikasnost rada i povećava razinu odgovornosti radnika o potrebi jačanja angažmana", ističe Jakelić. Kako naglašava, postoje i varijante opcijskih dionica fokusiranih na menadžment. "Tu su i razni modeli stimuliranja, poput isplate 13. plaće, božićnice, uskrsnice i svih ostalih davanja uz plaću", govori Jakelić. Kada je riječ o H&M-ovu modelu, ističe kako je u nas dobro poznat, a kao trend se pojavljuje i u zapadnim zemljama.

Predsjednik Uprave Elektrokontakta Vladimir Ferdelji tvrdi da je u njegovoj tvrtki upravo u tijeku implementacija novoga motivacijskog sustava nagrađivanja, koji se u potpunosti razlikuje od postojećeg. Novi sustav mjerit će na koji način svaki radnik ispunjava ciljeve tvornice i grupe te individualne ciljeve.

"Sada je na snazi stimulacija radnika koja se radi po ocjeni rukovoditelja. On ocjenjuje kvalitetu i obujam obavljenog posla, kao i odnos prema radu. Takav sustav često je subjektivan i teško je mjerljiv zbog čega ga i mijenjamo", zaključuje Ferdelji.

Unatoč postojanju brojnih programa poticaja i nagrađivanja radnika istraživanja su pokazala da u vremenima krize poslodavci prvo štede upravo na zaposlenicima. Prema istraživanju o trendovima u restrukturiranju konzultantske tvrtke Roland Berger, provedenom u srpnju među 50-ak malih i srednjih tvrtki, hrvatski menadžeri s krizom se bore tražeći od zaposlenika odricanje od plaće.

Na pitanje što su napravili kako bi pobijedili krizu, čak je 83 posto ispitanika u Hrvatskoj odgovorilo da su reorganizirali kadar. Slijedi program smanjenja troškova, koji je u Hrvatskoj provelo 81 posto ispitanih. (A. P.)

Izvor:

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.