Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaposlenost raste samo u ICT sektoru

Kroz suradnju s Microsoftom i portalom MojPosao.net, Algebra je prezentirala inicijativu "Put do boljeg radnog mjesta".

Cilj inicijative je prepoznati sposobnosti pojedinaca i otvoriti mogućnost razvoja karijere u ICT sektoru što većem broju radno sposobnog stanovništva.

"Istraživanje koje su proveli Microsoft i IDC na globalnoj razini pokazalo je da će se u narednih pet godina za čak 90 posto radnih mjesta zahtijevati ICT znanja i vještine. S druge strane, uloga ICT profesionalaca i broj informatičkih stručnjaka u procesu izlaska iz krize bit će od velikog utjecaja na brzinu transformacije te optimizaciju procesa unutar javnog, ali i privatnog sektora", istaknuo je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Glavni zaključci spomenutog istraživanja su da će se u slijedećih 5 godina otvarati tek 10 posto radnih mjesta koje ne trebaju ICT vještine i znanja, dok je čak 50 posto direktora ljudskih resursa izjavilo da će po završetku ekonomske krize ICT vještine biti neophodne za više radnih mjesta nego danas.

Nastavno na te trendove, član uprave Algebre, Hrvoje Balen je prezentirao analizu domaće potražnje za informatičkim znanjima i IT stručnjacima, napravljene u suradnji s portalom MojPosao.net. "Unatoč činjenici da je od početka krize broj zaposlenih smanjen za nešto više od deset posto, neki sektori su pokazali veću otpornost. Prema podacima Zavoda za statistiku ICT sektor je reducirao broj radnih mjesta za tek tri posto", naglasio je Balen

Prema podacima portala MojPosao.net kategorija "Računarstvo i internet" predstavlja jednu od najvećih kategorija na portalu, a ujedno i jedinu u kojoj broj oglasa kontinuirano raste, četiri kvartala za redom. Po pitanju radnih mjesta najtraženija radna mjesta u IT sektoru su programer, web dizajner, sistem administrator, informatičar, sistem inženjer, Java programer i serviser računala.

Tomislav Dominković, predsjednik uprave Algebre prezentirao je Algebrinu inicijativu "Put do boljeg radnog mjesta". "U ovakvim specifičnim vremenima recesije, školovanja koja se provode moraju obavezno biti usklađena s tržištem rada, što je pogotovo naglašeno kod obrazovanja odraslih", naglasio je.

U sedam hrvatskih gradova tijekom rujna i listopada Algebra organizira Otvorene dane IT zanimanja – dvodnevne susrete s pojedincima koji žele saznati više o pojedinim radnim mjestima i perspektivama istih. Prvi dan, u poslijepodnevnim satima, održavat će se izlaganja o radnim mjestima, stanju na tržištu rada i iskustvima stručnjaka iz lokalnih tvrtki. Drugi dan rezerviran je za individualna savjetovanja s Algebrinim stručnjacima za razvoj karijere.

Trenutno su najavljeni termini u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Zadru, Puli, Bjelovaru i Sisku, a obavezna prijava i više informacija o agendi može se pronaći na www.algebra.hr.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.