Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što kad imate jednostavno 'loš dan'

Vidi li se svjetlo na kraju tunela?

Prije nekoliko dana s prijateljima na jednoj društvenoj mreži podijelila sam svoje iskustvo lošeg dana. Vjerujem da su Vam poznati takvi dani: od samog jutra, sve što bi moglo krenuti naopačke – i krene, baš u tom smjeru. Poput domino kockica koja se jedna za drugom ruše, svaka dodajući dodatne količine stresa, stvarajući jednu veliku lavinu nevolja na vidiku.

Nastavak dana nije bio ništa bolji, ma koliko su me prijatelji tješili kako “nakon kiše dolazi sunce” i kako treba stoički “pregrmjeti nevrijeme”. Odlučila sam ne dozvoliti “lošem danu” da me pobijedi. Odabrala sam sasvim druge aktivnosti, one koje su mi činile da se osjećam dobro, zadovoljno i ispunjeno – što je oduzelo poprilično puno vremena, volje i energije za preraspodjelu aktivnosti, no – vrijedilo je.

“Loši” dani se jednostavno, ponekad, svima, dogode. I u te dane čak i ono za što mislite da je dobro u Vašem životu, više baš ne izgleda tako blistavo. Takvi dani promijene Vam raspoloženje i kao da iz Vas izvlače negativno raspoloženje, osjećaje, emocije i odnose. Naravno, kad ste usred baš takvog dana, teško je iznaći optimizam u razmišljanju o daljnjem slijedu događaja.

Ponekad nas “loš dan” obeshrabri, oduzme snagu i volju za borbom. Poljuljaju samopouzdanje. Unesu nemir i nesigurnost. Nekad možda sami sebe pitamo što to, kvragu, uopće radimo (I zašto, zašto???). A s vremena na vrijeme, kad je stvarno, stvarno loše, možda se zapitate i kako ste se uopće doveli u takvu situaciju i kako je uopće moguće iz nje izaći.

Sasvim sigurno postoje trenuci kada je jedina ispravna odluka – prestati raditi ono što trenutno radite i proglasiti promjenu plana. No, isto tako, postoje dani kada je potrebno izdići se iznad nevolja ili samoograničavajućih stavova tako da možete nastaviti kročiti mračnim putem sve dok ne ugledate svjetlo na kraju tog tunela u kojem se nalazite.

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako nadvladati “loš dan”:

1. Ne zaboravite
Ne zaboravite da je ova situacija samo privremena. Prisjetite se sličnih, možda još i gorih, onih koje ste savladali, preživjeli i izašli kao pobjednici. Ne zaboravite da dan nije gotov dok Vi ne odlučite da je gotov, i da je novi početak uvijek opcija. Ne zaboravite, nitko Vam ne može nametnuti loš osjećaj, osim ako Vi to ne dozvolite. Prizovite u sjećanje još jednu, poznatu: “I sutra je novi dan.” Ne zaboravite koliko ljudi Vas voli, cijeni i pruža Vam podršku. Ne zaboravite sebe, ne zaboravite sve ljude i stvari za koje ste zahvalni što postoje.

2. Perspektiva je važna
Kad se nešto negativno dogodi na samom početku dana, ne znači da će obilježiti cijeli dan i da će sve krenuti naopako (pa makar to bilo i nekoliko odvojenih događaja). Nemojte pasti u tu zamku. Nemojte donijeti takvu, jednosmjernu, odluku. Jedna loša stvar je samo to što jest – jedna loša stvar. Zašto joj dati takvu važnost da je u stanju pokvariti cijeli dan? Taj negativan osjećaj koji je prouzročen izdvojenim događanjem zaista ne mora zatamniti sve drugo što radite.

Perspektiva je važna: prisjetite se svih stvari na kojima ste zahvalni, duboko i snažno, na način koji Vam daje snagu da izdržite prolazne nevolje. Ista je količina energije potrebna pri donošenju odluke da Vam dan bude “dobar”, ispunjen i pozitivan, koliko i pri donošenju odluke da isti bude “loš”. Vježbajte donošenje takve odluke!

3. Odaberite promjenu
Odavno je rečeno da možete promijeniti svoj život u trenutku kada odlučite promijeniti svoje stavove o onome što Vam se događa u njemu. Ako to funkcionira na razini života, onda sasvim sigurno “radi” i na razini jednog dana! Lako rečeno, no nije baš uvijek lako izvedivo – promislite što je potrebno zadržati a što promijeniti u događajima koji Vam nose osjećaj “lošeg dana”. Možda je baš takav dan znak da je vrijeme za promjenu, onu vrstu promjene koju ste dugo odgađali i ostavljali “za poslije”…

4. Nasmiješite se
Slijedeći put kad pomislite kako ste se našli usred “lošeg dana”, nasmiješite se. I to, po mogućnosti, sami sebi, u ogledalu. I opet, i ponovo. Sve dok Vam se osmijeh “iz ogledala” ne vrati, još jači i veći. Kad se jako i od srca smijete, teško je osjećati se loše. Ili, probajte: odlučite se svakoj osobi koju sretnete iskreno nasmiješiti. Dobit ćete osmijehe natrag, i uzvraćeni će opet Vama izmamiti osmijeh!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.