Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Riječki InTech ideju pretvorio u dobar biznis

Aleksandar Lazinica i Vedran Kordić su poslovanje InTecha prebacili iz Beča u Rijeku. Imaju preko trideset zaposlenih, a financijski rezultati su sve bolji.

Dobra ideja, uz malo sreće i mnogo truda, može postati i dobar biznis. Odavno je to poznato, ali kada se takva priča odvija u uvjetima teške svjetske i još teže domaće gospodarske krize, svakako zaslužuje pozornost.

Dobra ideja u ovom slučaju bilo je pokretanje "open access" izdavačke djelatnosti, modela izdavaštva znanstvene literature u sklopu kojeg znanstvenici objavljuju radove potpuno besplatno dostupne na internetu, a njeni autori dvojica su mladih Riječana, Aleksandar Lazinica i Vedran Kordić, piše Marinko Glavan u Novom listu.

Obojica su diplomirala na Tehničkom fakultetu u Rijeci, a na ideju o pokretanju izdavačke djelatnosti koja bi omogućila pristup znanstvenim radovima za široki krug korisnika došli su u Beču. Kordić je tamo i doktorirao na Tehničkom univerzitetu, a Lazinica bio na usavršavanju iz područja mobilne robotike. Iako su, dakle, obojica stručnjaci iz područja tehnike, svoju su priliku uočili u izdavaštvu putem interneta.

"Shvatili smo da čak i financijski dobro stojeće institucije, poput bečkog univerziteta jednostavno nemaju dovoljno sredstava za pretplatu na veliki broj znanstvenih časopisa. Stvar je, naime, u tome što se znanstveni radovi ne objavljuju na jednom mjestu, već u relativno velikom broju raznih časopisa specijaliziranih za određena područja. Cijena pretplate na takve časopise zna iznositi i po dvadesetak tisuća dolara godišnje pa je jasno da je pristup tako objavljenim znanstvenim radovima ograničen na uski krug onih koji si ta izdanja mogu priuštiti. Smatramo da znanost nije i ne smije biti privilegij određene grupe bogatih, već pravo na informaciju trebaju imati svi. Od te ideje smo krenuli", objašnjava Kordić.

Cilj im je, ističe Lazinica, od samih početaka bilo pružanje besplatnog online pristupa visokokvalitetnim istraživanjima za što veći broj korisnika. Počeci InTecha, iako je tvrtka tek kasnije dobila to ime, sežu u 2004. godinu, kada su u Beču započeli s radom izdavanjem prvog broja znanstvenog časopisa "International Journal of Advanced Robotic Systems". Dvije godine kasnije, izdana su dva časopisa i osam knjiga, a iste te, 2006. godine po upitu NASA-e objavili su posebno izdanje svog časopisa u kojemu su znanstvenici NASA-e publicirali svoja otkrića i postignuća tijekom Mars Exploration Rovers misije.

"Moramo istaknuti da su znanstvenici i institucije vrlo brzo prepoznali našu ideju i korist za čitavu znanstvenu zajednicu koja iz nje proizlazi. Kao prvo, postiže se transparentnost znanstvenih radova, a objavom na internetu uz dostupnost najširem mogućem krugu korisnika podiže se i kvaliteta, jer nestaje mogućnost plagiranja znanstvenih radova. Za same znanstvenike koji objavljuju radove korist je također višestruka, eksponencijalno se širi krug čitatelja, a time njihovi radovi postaju češće citirani u drugim publikacijama i korišteni u pripremi novih znanstvenih radova. Uglavnom, sustav funkcionira na način da sami znanstvenici ili, češće, institucije gdje rade, plaćaju objavljivanje rada ili knjige, a za korisnike je pristup besplatan", kaže Lazinica, dodajući kako InTech omogućuje znanstvenicima iz slabije razvijenih zemalja da besplatno objavljuju svoje radove.

Takav način rada pokazao se punim poslovnim pogotkom i rezultirao je brojem od preko 20.000 autora, ali i 280 urednika i 500 recenzenata iz cijelog svijeta s kojima InTech surađuje, budući da svi znanstveni radovi prije publikacije moraju proći postupak selekcije i recenzije. Do sada je objavljeno više od dvije stotine knjiga, na internetu i u "papirnatom" izdanju, te preko osam tisuća znanstvenih radova. Broj preuzetih publikacija prošle je godine premašio milijun "downloada". Ta je brojka, ističu pokretači tvrtke, ove godine već višestruko premašena.

Poslovanje InTecha 2008. godine prebačeno je iz Beča u Rijeku, gdje je danas središte aktivnosti tvrtke. Broj zaposlenih od samih početaka brzo se povećavao, do današnjeg broja od preko trideset zaposlenih. I financijski rezultati iz godine u godinu su bili sve bolji pa iako Kordić i Lazinica ne žele govoriti o konkretnim iznosima, ipak napominju kako su dva poslovna prostora tvrtke u središtu Rijeke kupljena i opremljena bez ijedne kune kreditnog zaduženja, a plaće djelatnika su iznad hrvatskog prosjeka.

"Imamo vrlo konzervativan financijski pristup. To znači da se rast i poslovno planiranje odvija isključivo u okviru vlastitih mogućnosti. U prošloj godini jedan od najvažnijih ciljeva bio je okupljanje tima mladih, školovanih i motiviranih ljudi. U tome smo i uspjeli, tvrtku danas čine stručnjaci iz područja izdavaštva, IT-a, marketinga i drugih područja, redom visokoškolovani mladi ljudi. Od zaposlenika mnogo tražimo ali im nastojimo i pružiti maksimalno motivirajuće uvjete i poticati ih da stvaraju nove ideje. Iako nas je u tvrtki preko trideset, i dalje smo u potrazi za novim kadrom", kaže Kordić.

Osim u kadrovskom, InTech će se u idućoj godini proširiti i u geografskom smislu jer je planirano otvaranje novih predstavništava tvrtke u Bostonu i Pekingu, budući da su Sjedinjene Američke Države i Kina njihova dva najveća tržišta iz kojih dolazi gotovo polovina autora s kojima surađuju. Mala tvrtka, koja je u počecima, kako kažu osnivači, radila "na entuzijazam" time će svoje poslovanje proširiti na tri kontinenta, dokazujući da i na prenapučenom svjetskom tržištu za svježe ideje i dalje ima mjesta. (T. B.)

Izvor: Novi list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.