Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Intervju: Kristina Horbec – slušajte sebe i probajte pokrenuti vlastiti posao

U intervjuu za MojPosao, Kristina Horbec, vlasnica Heraklee, prve i jedine agencije za mystery shopping u Hrvatskoj i najveće u regiji, govori o iskustvima s pokretanjem vlastitog posla, poduzetničkoj klimi i odnosu državnih institucija prema poduzetnicima, te svojim novim poslovnim pothvatima.

MojPosao: Krajem 2002. pokrenuli ste agenciju za mystery shopping Heraklea. Do tada ste radili u Plivi. Kako ste došli na ideju i kako ste se odlučili napustiti uglednu kompaniju i krenuti u vlastiti posao?

Kristina Horbec: U Plivi sam provela četiri i pol prekrasne godine. Došla sam kao Plivin stipendist od druge godine fakulteta. Jako sam puno naučila, posebno jednogodišnjim radom u Plivinim tvrtkama u Poljskoj i Češkoj. Nakon operacije kralježnice na Oprah showu sam gledala emisiju o zanimljivim zanimanjima, u kojoj je gošća bila i jedna gospođa, tajni kupac. Ona je gledateljima objasnila da kupuje, objeduje u restoranima i putuje te da je za sve to plaćena. Čim sam to vidjela osjetila sam da je to ono što želim raditi. Detaljnom analizom tržišta uvidjela sam da je mystery shopping brzorastući segment istraživanja tržišta te da najveći dio prometa imaju specijalizirane mystery shopping agencije pa sam stoga odlučila pokrenuti jednu takvu, i tako je nastala Heraklea. Tada sam imala 26 godina.

MojPosao: Sada drugima prepuštate vođenje Heraklee i planirate otvoriti prvo mjesto za drugačiji odmor u ovom dijelu Europe. Možete li ukratko opisati o čemu se radi i kako ste došli na tu ideju?

Kristina Horbec: Prije dva mjeseca prepustila sam vođenje Heraklee kolegici Sanji Gomuzak. Za to smo se sustavno pripremale duže vrijeme. Ona se fantastično snašla, iznad svih mojih očekivanja. Vjerujem da će mi pružiti to zadovoljstvo da kao učenik nadmaši učitelja i da ćemo je svi još dugo pratiti na hrvatskoj poslovnoj sceni.

Dvije godine mota mi se po glavi change your life koncept i nisam znala što bih s time. I onda sam ljeto provela u jednom takvom mjestu u Italiji. U ovom dijelu Europe ima samo to jedno mjesto u Italiji, jedno je u Španjolskoj, a još jedno u Grčkoj, dakle bit ćemo prvi ovdje i konkurentni na nivou Europe. Ima još par mjesta daleko na Tajlandu i Baliju. U zadnjih 10 godina u turizmu je trend alternativnih i tzv. joga odmora, koji zadovoljavaju potrebu za mirom i tišinom i odmorom od svih. U Njemačkoj i Velikoj Britaniji već postoje i specijalizirane turističke agencije za takva putovanja. Ideja je pružiti mir i tišinu ljudima i mjesto gdje će stati i razmisliti žive li život koji žele i idu li u smjeru u kojem žele, ili im je potreban zaokret i zato se moja nova tvrtka zove Zaokret, a ako im treba, kroz radionice iz raznih područja života (financije, odnosi, osobni razvoj…) i raznih životnih situacija (rastava, odlazak u mirovinu i sl.) pružit ćemo im potrebne informacije i poticaj i podršku uz odmor.

MojPosao: Primjećujete li neke razlike u pokretanju posla u Hrvatskoj 2002. i danas i koje su to?

Kristina Horbec: Recesija je, to je svakako najveća razlika. No isto tako mislim da je najvažnije što se nije stvorila prava poduzetnička klima niti se promijenio imidž poduzetnika. On je i dalje u očima prosječnih građana većinom "on" a ne "ona", tajkun, lopov, privatnik koji izrabljuje jadne radnike i vozi BMW, a nije pokretač(ica) Hrvatske, osoba koja preuzima rizik, ima ideju, zapošljava druge, otvara nova radna mjesta, investira…

Dodatno, iako se trudim nisam shvatila ulogu hitro.hr-a. Deset dana im je trebalo da mi otvore novu firmu. Svugdje se nešto spominje da se sve rješava na jednom mjestu i brzo, a u praksi niti je sve (moraš sam na poreznu, po žig, u banku, u mirovinsko i zdravstveno) niti je brzo. Rekli su mi da su im brošure i web zastarjeli i da moram to sve što dodatno piše obaviti sama.

MojPosao: Vezano uz prethodno pitanje, kakva su Vaša iskustva s državnim institucijama i možete li navesti neke primjere dobrih i loših praksi u odnosu države prema poduzetnicima?

Kristina Horbec: Nažalost, naši su državni službenici daleko od razumijevanja da je država servis nas građana, a ne obrnuto i da ih mi svi kao njihovi kupci plaćamo. Istaknula bih kao pozitivan primjer potporu Ministarstva gospodarstva, uvijek sam se javljala na natječaje za poticaje i dobila. Podržali su me i sponzorstvom kad smo organizirali međunarodnu mystery shopping konferenciju u Dubrovniku 2006. Nažalost, većina službenika u poreznoj upravi s kojom sam u početku surađivala nisu ljubazni niti sposobni dati stručnu i točnu informaciju – sjećam se da sam išla jednom po potvrdu o nepostojanju duga i djelatnik me pitao u koju svrhu tražim potvrdu i ja sam rekla za poticaje za žensko poduzetništvo. Djelatnik mi je odbrusio da kakve su to gluposti poticati žene – njima je mjesto doma.

Isto tako, djelatnica koja je zadužena za moju novu tvrtku dala mi je polovične informacije i morala sam se drugi dan vraćati ponovo. Ministarstvo turizma i Hrvatska Turistička Zajednica su po mom iskustvu nažalost isto bili loši primjeri nespremnosti na ideje i suradnju. U HTZ su sam bila na sastanku sa željom da prenesem informacije s međunarodne konferencije u Parizu o tome kako Turistička zajednica grada Pariza provodi mystery shopping provjeravajući informiranost, stručnost i ljubaznost djelatnika na svim turističkim točkama (restorani, muzeji, hoteli, javni prijevoz) – sastanak je trajao sedam minuta i rekli su mi: "Šta se sve današnja mladež neće sjetiti". Danas i makedonska vlada provodi mystery shopping, a naši vjerojatno i dalje misle da smo mi u Heraklei mladi i ludi.

MojPosao: Što vam je bilo najteže, a što najlakše pri pokretanju vlastitog posla?

Kristina Horbec: Najteže je bilo naučiti birati i voditi ljude, a najlakše mi je ono što obožavam – marketing u punom smislu te riječi.

MojPosao: Kako ostvarujete ravnotežu između privatnog života i obveza i posla?

Kristina Horbec: Svi imamo istih 24 sata na raspolaganju. Ja uzmem vrijeme za stvari koje su mi bitne, pa tako sve stignem. Imam i dvogodišnjeg sina i suprug i ja smo od prvog dana ravnomjerno uključeni u sve aspekte njegovog odgoja.

MojPosao: Što smatrate najvažnijom lekcijom koju ste naučili i možete li, iz vlastitog iskustva, izdvojiti nekoliko savjeta koje za sve one koji razmišljaju o pokretanju vlastitog posla?

Kristina Horbec: Lekcija broj 1 - Ne možemo i ne smijemo mijenjati druge ljude, možemo mijenjati samo sebe. Savjet - Život je prekratak, slušajte sebe i probajte. Za većinu poslova nije potreban velik početni kapital i uz današnji razvoj interneta mogu se bez problema voditi uz stalan posao. Vezano uz to pitanje pripremila sam i seminar "Kako osnovati i voditi mali biznis", o čemu se više informacija može naći na mom blogu Zaokret.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.