Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Privremeno zapošljavanje oslobađa poslodavce od prekrutih zakona

Uslugama Electusa ove godine iznimno je bio zadovoljan i veliki EBRD jer su im pronašli 200 privremenih zaposlenika potrebnih za Skupštinu EBRD-a.

Prosjek privremeno zaposlenih radnika u EU na 100 stanovnika koji se uzimaju preko agencija za privremeno zapošljavanje je 1,7 posto prema podacima otprije dvije godine, dok je u Hrvatskoj taj prosjek tek oko 0,2 posto. Uzme li se u obzir da imamo oko 1,5 milijuna zaposlenih u zemlji, računica pokazuje da je njih tek 3.000 zaposleno preko agencija za privremeno zapošljavanje.

Privremeno zapošljavaju ponajprije tvrtke koje trebaju sezonske radnike ili pak određeni profil radnika za neki projekt, a najčešće je riječ o radnicima niže stručne spreme. U Hrvatskoj takav oblik zapošljavanja nije star ni desetljeće, ali je postao sve popularniji među tvrtkama, posebno u vrijeme krize, kada se zabranjuje novo zapošljavanje. Jer radnici zaposleni privremeno nisu stalni zaposlenici tvrtke, odnosno o njima brigu vodi agencija, koja im i isplaćuje plaću, piše Lidija Kiseljak u Večernjem listu.

"Upravo zbog nesigurnosti na tržištu porastao je interes za privremeno zapošljavanje, a osim stranih kompanija koje su se tom uslugom na domaćem tržištu najviše koristile, sve više je prepoznaju i domaće tvrtke", komentira Tomislav Hanžek, direktor Electusa, agencije za privremeno zapošljavanje. Ta je tvrtka, primjerice, ove godine napravila velik posao, brzo je pronašla 200 privremenih zaposlenika za skup EBRD-a, koji je ove godine održan u Zagrebu.

U agencijama koje se bave privremenim zapošljavanjem kažu kako se radnici najčešće uzimaju zbog sezonskih poslova ili zbog dugoročnijeg bolovanja, no postoje i neki drugi razlozi zbog kojih se tvrtka odlučuje na privremeno zapošljavanje. Primjerice, nekima je u interesu da ostanu na manje od dvadeset zaposlenih kako bi izbjegli donošenje pravilnika o radu. Kroz privremene zaposlenike tvrtka dobiva besplatan know-how, a i izbjegava složenu administraciju propisanu novim zakonom.

Otkad se taj oblik zapošljavanja javio na tržištu, sindikati upućuju prigovore zbog malih prava koja imaju ti radnici u odnosu na one stalno zaposlene, što se prije svega odnosi na plaće. No zakon je jasan i kaže da plaća mora biti jednaka za privremeno i stalno zaposlene osobe. No, iznimaka ima pa se događa da neke tvrtke potrebno radno mjesto preimenuju u neko drugo radno mjesto, za koje je potrebna niža stručna sprema, dakle i slabije plaćen radnik. Prosjek privremenog zapošljavanja na domaćem tržištu je četiri mjeseca.

Izvor: Večernji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.