Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Jato gusaka i lekcija o liderstvu

Svaka jedinka odgovorna je za smjer kretanja jata

Kada se spomene pojam "jato gusaka", možda Vam je prva asocijacija izreka o "guskama u magli", no ako pomislite na migracijska kretanja jata tih istih gusaka, vjerojatno ćete se prisjetiti da u letu formiraju slovo V. Divlje guske su ptice selice. Okupljaju se i formiraju jato, pripremajući se za dug i naporan put. Jednom, kad je formacija uspostavljena, nebom se kreću u jedinstvenoj putanji, a kad se jedna ptica u letu umori, druga odmah preuzima vodstvo.

Još jedan "cacth" V formacije: to je čista sinergija. Na taj način jato leti brže i dalje no što bi jedna izdvojena jedinka mogla sama, svojim snagama.

Koja su to pravila i odnosi koje možemo izdvojiti i primijeniti u smislu stila vodstva ljudi, timova i tvrtki? Možda zvuči smiješno reći da bi se na poslu trebali ponašati poput jata gusaka, no evo što i od njih možemo naučiti: liderski stil koji rezultira sinergijom. U stvari, let jata gusaka je primjer čiste distribucije liderstva na sve razine, stanje koje zahtijeva otvorenost, dobru i izravnu komunikaciju, međusobno poštovanje i uvažavanje, te prihvaćanje različitosti svake jedinke.

Promislite li još jednom kako su guske glupe, evo što još funkcionira unutar jata:

  • Smisao vodstva je pomoći drugima: uloga vođe jata ne sastoji se samo u određivanju smjera kretanja. U stvari, prva ptica u V formaciji "probija" otpor zraka, tako da jato može putovati duže uz manje napora. Nije poanta u tome da pomogne sebi, niti glasno grakće, zato što je na čelnoj poziciji.
  • Svi članovi tima sposobni su preuzeti vodstvo: kada jato seli, ptice na vodećoj poziciji se izmjenjuju, neovisno o svom položaju unutar jata. Pitanje je samo u kojem trenutku je koja jedinka spremna i sposobna dati podršku jatu na njihovom putu prema zajedničkom cilju. Dakle, uloga lidera nije položaj, pozicija, radno mjesto, već osobina koja je neovisna o imenu funkcije koju netko obavlja!
  • Zajednički rad daje više no zbroj svih pojedinačnih akcija: kod gusaka je to vrlo mjerljiva sinergija. Postoje istraživanja kojima je dokazano da guske, kad lete u V formaciji, mogu postići za 70 posto veći dolet nego što bi ga preletjela jedna izdvojena jedinka. Dok su neki menadžeri preokupirani svojom vlastitom važnošću i dokazivanjem svoje moći, činjenica jest da će postići više i bolje rezultate onda kada su uspješni u prenošenju zajedničkog cilja, poticanju timskog rada i poštovanjem doprinosa svakog pojedinca.
  • Promjena je stalna: ni jato gusaka u letu nije statično, nikada nisu uvijek i stalno pojedince ptice na točno određenim pozicijama. Ptice se mijenjaju na položajima unutar jata, kad se jedna umori, druga "uskače", odmarajući se pri kraju jata. Radni teret se ravnomjerno raspoređuje…

    Ne manje bitno: guske, dok lete, gaču. Gaču kako bi dale podršku onima ispred sebe, da polete malo brže ili sporije, poput glasne potpore ili bodrenja. Ne, to nije isprazno blebetanje u magli, to je izravna komunikacija unutar tima.

    A nevolje? Guska gusku (ili gusana…) ne ostavlja. Kažu da kad jedna guska više ne može letjeti u jatu, jato izdvaja još dvije, letački sposobne guske, koje ostaju sve dok se jedinka ne osnaži, ili – ugine. I to je važna karakteristika uspješnog tima, voditi brigu jedni o drugima, i u fazama uspona, ali i u trenutcima pada.

    O da, još nešto: iz svega navedenog, vidljiva je i nit odgovornosti koja se provlači kroz sve ove akcije. I guske je imaju, zar ne?

  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.