Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kreativni vođe i fleksibilna radna snaga preduvjet uspjeha

Najveći izazov i dalje je kako zaposlenicima dodijeliti odgovarajuće pozicije i poslovne uloge, pokazala je IBM-ova studija o ljudskom potencijalu.

Kako pronaći prave vođe, mobilizirati radnu snagu, učiniti je fleksibilnom i kapitalizirati kolektivno znanje u tvrtki, teme su IBM-ove studije o ljudskom potencijalu u 61 zemlji, provedene u razdoblju od studenoga 2009. do travnja ove godine.

Ove godine u istraživanju je sudjelovala i Hrvatska. IBM-ova studija sugerira kako tvrtke teško pronalaze i odgajaju ljude koji će ih voditi u budućnosti, a manje od trećine ispitanika smatra da su njihove tvrtke sposobne razvijati vodstvo, piše Business.hr.

Unatoč recesiji i smanjenju troškova, 33 posto ispitanika s razvijenih tržišta i 43 posto s rastućih tržišta povećalo je ulaganja u razvoj vodstva. Tri od deset kompanija u središnjoj i istočnoj Europi, na Bliskom istoku i u Africi povećalo je ulaganja za razvoj menadžmenta.

Izvršni direktori koji su sudjelovali u studiji kao najvažniju osobinu vođa u čak 60 posto slučajeva spominju kreativnost. Navode kako kreativni vođe grade inovativne strategije, razvijaju viziju i motiviraju pojedince. No, da bi se tvrtke pozicionirale na globalnom tržištu, važna je brza i fleksibilna radna snaga.

Izvršni direktor US Aerospacea istaknuo je kako možemo biti dobri u svemu, ali ako se ne možemo prilagoditi mrtvi smo. Drugim riječima, brža i fleksibilnija radna snaga druga je ključna mogućnost za pozicioniranje i rast na globalnom tržištu. Najveći izazov je i dalje kako zaposlenicima dodijeliti odgovarajuće pozicije i poslovne uloge. (T. B.)

Izvor: Business.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.