Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Novogodišnje odluke - napisane, ali i provedene

Snaga samomotivacije

Uz veselje blagdana, privođenje kraju poslovne godine i planiranje nove, možda ćete odlučiti (i ove godine?) napraviti i neke svoje, osobne planove koji Vam trebaju približiti željene ciljeve.

Kalendarski početak nove godine pruža priliku novog, svježeg početka, možda baš pravog vremena za realizaciju nekih davno odgođenih ciljeva. No, kad splasne početno oduševljenje i zanos, nakon već nekoliko tjedana od lijepo ispisanih planova, dobre namjere kao da splasnu a početna motivacija postaje sve slabija i slabija.

Možda ste napravili svoj plan, poput pravog "poslovnog plana". Možda ste ga i razlomili u korake, faze koje zahtijevaju akciju. Definirali ciljeve i vrijeme potrebno za realizaciju. Nadam se da ste ga uskladili sa svojim vrijednostima i osobnom misijom. Vjerujem da već znate sve elemente "izrade" svojih novogodišnjih odluka, no za razliku od onih napisanih, razmislimo malo o tome što je još potrebno, jednom kad su definirane kako ne bi ostale samo "mrtvo slovo na papiru". Važno je ne zaboraviti "gorivo", ono što Vam treba dati snage i izdržljivosti da te odluke zaista i provedete, a to je - samomotivacija!

Znate i sami kako je lijepo imati nekoga tko Vas motivira, no što ako tu snagu morate potražiti sami u sebi? Potrebno je znati kako je pokrenuti, kako zadržati njenu snagu i opet i ponovo oživjeti strast koja je pokreće. Osjetite li da ste "zapeli", ili Vam se čini kao da više ne znate kako se pokrenuti, evo nekoliko stvari koje Vam mogu pomoći da opet i ponovo pronađete svoju samomotivaciju u punoj snazi:

  • "Daj mi jedan dobar razlog." Kad Vam je do nečeg stalo, ali zaista jako stalo, onda nije ni samomotivacija upitna. Uvijek postoje stvari koje će Vas omesti, biti prepreke ili zadrške, no vjerujem da svaka novogodišnja odluka treba imati upravo taj jedan, dobar razlog: i to Vaš, ne nečiji tuđi. I taj razlog je važno napisati, na prvo mjesto, kao izvor snage kojem ćete se uvijek vraćati.
  • Glad za uspjehom. Vjerujem da možete prizvati one trenutke kada ste uistinu osjetili ogromnu glad za uspjehom, postizanjem određenog cilja. Nije dovoljno željeti nešto, paušalno, ili zato što mislite da to drugi očekuju od Vas. Ali, žudnja za uspjehom ostvarivanja svoje odluke upravo može biti onaj ključni element koji će Vas provesti kroz faze prepreka ili prijetnji odustajanja. Osjetite je, prihvatite i dozvolite da Vas pokrene…
  • Plešite svoj ples. Nije poanta u tome da plešete bolje od drugih. Catch je u tome da Vi plešete, i to bolje od toga kako ste ranije plesali. I to svoj ples, uz muziku koju ste sami odabrali. Ma koliko nije loše ogledati se oko sebe, usporedba s drugima može "ubiti" Vašu motivaciju.
  • Napravite još jedan, dodatni korak. Nije dovoljno samo sanjariti o tome "kako bi bilo, kad bi bilo". To jednostavno "ne drži vodu" na duže staze, zar ne? U stvari, može i u potpunosti nestati s prvom realnom preprekom. Upravo zato Vaša želja treba biti realna, ali i predstavljati realni izazov, onaj koji Vas vodi izvan zone udobnosti. Upravo kada pomislite da ne možete više, da su prepreke preteške i da ne možete postići ono što želite je trenutak u kojem se prepoznaju uspješni. U teškim situacijama bitno je smoći snage za napraviti jedan, dodatni korak, a ne toliko se fokusirati na krajnji rezultat.

    Knjige, ljudi ili događaji Vas mogu inspirirati, dati startnu poziciju, no stvarni izvor motivacije je u Vama. Prepoznajte je, pokrenite i brižno njegujte. Vjerujem da će biti od pomoći na putu do realizacije svega onog što se sami sebi poželjeli u novoj godini…

    Želim Vam sretan Božić i novu godinu: umjesto poklona, otvorite svoja srca!

  • MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.