Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Žene spremnije dijeliti moć od muškaraca

I žene i muškarci mogu biti dobri i loši lideri, ali njeguju različite stilove vodstva

Postoje li razlike između ženskih i muških vođa? O tom se pitanju već dugo raspravlja, a stavovi se razlikuju od osobe do osobe. Ipak, stručnjakinja Judy Rosener smatra da su te razlike itekako prisutne s obzirom na to da preko socijalizacije žene i muškarci uče na različite načine.

Iako i žene i muškarci mogu biti i dobri i loši lideri, važno je shvatiti različite liderske stilove koje njeguju. Najefikasniji lider će kombinirati pozitivne karakteristike i žene i muškarca te će ih kombinirati na odgovarajući način, piše Dario Kuntić u Poslovnom dnevniku.

Jedna od prvih karakteristika koje se pripisuju muškarcima je vođenje po principu zapovijedanja i kontrole. Ovaj je princip najdjelotvorniji u vojsci, ali se poteškoće javljaju prilikom prelaženja spolne granice. Slijedi ga poticanje nagrađivanja, što je jedan od tradicionalnih sustava.

Stvaranje veće fleksibilnosti u nagrađivanju vrlo je važno u nastojanju da različite grupe radnika ostvaruju dobre rezultate. Muškarci se također često oslanjaju na moć koju stječu položajem. Budući da muškarci drže većinu istaknutijih funkcija, ne iznenađuje to što vuku moć iz svojih pozicija. No to je ipak loša strategija.

Muškarci su skloni slijediti i hijerarhijsku strukturu. Gledajući povijesni kontekst, lideri su se oslanjali na liniju autoriteta kako bi obavili posao. Tu je i spremnost na akciju. Naime, agresivni menadžeri skloni preuzimanju inicijative bili su uspješni u prošlosti, a bit će i u budućnosti. Ipak, agresivnim stavovima okreću radnike od sebe. Na kraju valja spomenuti analitičko razmišljanje. Lideri s tim osobinama uglavnom ostvaruju dobre rezultate.

Što se tiče karakteristika koje se pripisuju ženama, tu je kao prvo dijeljenje moći i informacija. Moć djelomično proizlazi iz položaja i informacija i može biti iskorištena prilikom utjecanja na druge. Žene su vješte u održavanju moći preko odnosa s kolegama i spremnije su dijeliti moć od muškaraca.

Žene također teže na izgradnji poštovanja među suradnicima. To je karakteristika koja povezuje radnike i bitna je u vođenju različitih grupa.

Ustrajanje na sudjelovanju u radu tvrtke također je bitna osobina ženskih lidera jer se zaposlenici osjećaju motiviraniji kada znaju da su dio organizacije koja cijeni njihovo mišljenje. Na kraju, ženski lideri veliku važnost pridaju i proizvodnji i proizvodu. Ta je osobina korisna jer zaposlenicima pomaže da pronađu unutarnju vrijednost u svom radu. (T. B.)

Izvor: Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.