Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uspjeh kompanije leži u poznavanju ljudskih osobnosti

Svaki poduzetnik posebnu pažnju treba obratiti na odnose s ljudima, a posebice na one s kojima često posluje.

Ako ste u stanju shvatiti različite tipove ljudskih osobnosti lakše ćete moći komunicirati s ljudima i voditi ih. Osobnosti određuju načine na koje ljudi reagiraju na ono što im se događa, kako reagiraju na druge ljude, kako rješavaju probleme, kako rade pod pritiskom i tako dalje. Svaki poduzetnik posebnu pažnju treba obratiti upravo na odnose s ljudima, a posebice s onima s kojima posluje.

Poznavanje osobnosti radnika, menadžera i klijenata s kojima svakodnevno surađuje mogu mu pomoći u poslovanju i ostvarivanju dobrih rezultata jer će se znati pravilno postaviti prema svakoj osobi, piše Dario Kuntić u Poslovnom dnevniku.

Stručnjak za leadership Gordon McFarlane navodi četiri vrste osobnosti koje je potrebno za shvatiti kako bi se uspješno poslovalo u današnjem korporativnom svijetu. Tu je kao prvo osobnost dominacije. Dominantna osoba je uglavnom prijateljski nastrojena prema svojim kolegama, uvijek je koncentrirana na zadatke i voli biti na čelu tima. Takve su osobe dinamični lideri, ambiciozni, imaju snažnu volju te dobro odolijevaju pritiscima.

Vole se natjecati i uvijek žele pobijediti. Uvijek će uložiti dodatni trud kako bi došli do uspjeha. Toliko vole pobijediti da u tom nastojanju mogu postati nemilosrdni, što im uništava šanse za dobre odnose s kolegama. Vrlo dominantne osobe izrazito su zahtjevne, kako prema sebi tako i prema drugima, te gotovo nikada ne prihvaćaju "ne" kao odgovor. U pristupanju problemima uvijek su direktne.

Ako želite direktan odgovor od takve osobe uvijek ćete ga dobiti. Dominantni tipovi su također i pragmatičari te su odlučni i neovisni. Od takve osobe nećete dobiti neke simpatije, što ih naizgled čini hladnima u međuljudskim odnosima.

Na drugom mjestu se nalaze osobe koje inspiriraju druge. Takve su osobe susretljive i vedre naravi. Obično su toliko impulzivne da će pristati na sve vaše prijedloge prije nego što ste ih razjasnili. Vrlo su optimistične, što dobro utječe na njihove kolege. Zbog svega toga odlično surađuju s ostalima. Ipak, često preuzmu više obveza ili skaču s jedne na drugu tako da ne uspijevaju usmjeriti energiju na jedan posao. Stoga im zadaci često ostaju nedovršeni.

Osobe koje su sklone podržavati druge još su jedna kategorija osobnosti. One su rezervirane i žele da ih se cijeni. Mirne su i pouzdane. Izvrsni su timski igrači unatoč tome što su sramežljivi. Ipak, teško se nose s pritiskom i poremećajem dnevne rutine te im ne treba dodjeljivati zadatke koji iskaču iz uobičajenog načina poslovanja.

Četvrtoj osobini pripadaju oprezne osobe. One su rezervirane i orijentirane prema zadacima te cijene kvalitetu i savršenstvo. Vole biti u pravu. kao i jasnu dokumentaciju i točne informacije. Rijetko griješe jer sve moraju provjeriti dva puta. Sklone su ukazivati na tuđe greške što ih ne čini omiljenim kod kolega.

Poznavanje ovih osobnosti vrlo je korisno svim zaposlenicima kompanija jer će moći znati primijeniti pravi pristup u odnosu sa svojim kolegama. Radnici će se bolje snalaziti u timovima, a menadžment će znati odabrati pravi pristup prema podređenima koji će im na kraju olakšati dovršenje radnih zadataka. (T. B.)

Izvor: Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.