Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nizak moral zaposlenika vodi do loših poslovnih rezultata

Dizanje morala djelatnicima jedna je od ključnih metoda osiguravanja visokog radnoga učinka unutar svake kompanije.

Znajući koliko je veliko stresno opterećenje u recesijsko doba, dizanje morala radnoj snazi dobilo je na važnosti, ali je i postalo teže no ranije. Od kraja 2008. radni je moral posvuda na globusu pao, a klima u kojoj i danas posluju poduzeća u Hrvatskoj ne obećava skori zaokret nabolje. Istraživanja su dokazala da su moral i motiviranost radne snage povezani s profitabilnošću. Radnici koji su sretni poslom i nadređenima djelotvorniji su od frustriranih i mrzovoljnih.

Osim što je samo po sebi loše da je velik dio radne snage nezadovoljan, negativno raspoloženje u poduzećima dovest će do daljnjeg pogoršanja poslovnih rezultata i do bujanja ionako ogromne vojske nezaposlenih. Ankete koje je proveo Gallup otkrile su da staromodne metode dizanja morala kao što su bonusi i službena vozila među radnicima imaju skromnih učinaka, piše Ozren Podnar u Poslovnom dnevniku.

Upravi su na raspolaganju druge mjere, koje ne zahtijevaju ozbiljne troškove. Prva i najjeftinija mjera podrazumijeva smiješak i srdačan odnos prema podređenima. Stav nadređenih je vrlo zarazan. Ako rukovodeći kadrovi ne odišu optimizmom, podređeni će biti učvršćeni u uvjerenju da je svaki napor uzaludan.

Uprava mora prenijeti pozitivnost u sve odjele i nivoe kompanije, s porukom koja sadrži snagu i sigurnost. Stvorite uvjete koji će radniku pomoći da voli ono što radi. U tom je cilju nužno spojiti zaposlenike s ulogama u kojima će pružiti najviše, što ponekad zahtijeva promjene u opisu radnog mjesta ili preseljenje na drukčiju poziciju ili odjel.

Ohrabrite zaposlenike da preuzmu odgovornost za obavljanje posla te im dajte slobodu da predlažu načine poboljšanja radnih uvjeta i procedura. Neka imaju pravo glasa u postavljanju poslovnih ciljeva. Unaprijedite radno okruženje. Radno mjesto mora biti sigurno i udobno. Zaposlenici neće biti sretni koriste li zastarjelu ili pokvarenu opremu i namještaj. Pobrinite se da klima uređaji i grijanje rade ispravno, da je osvjetljenje ugodno i da je količina buke prihvatljiva.

Ublažite propise o odijevanju. Dopustite djelatnicima da se odijevaju ležerno, osim ako na rasporedu nije sastanak s vrhom uprave ili formalno nastrojenim klijentima. Dodatna obuka ili doškolovanje na trošak poduzeća cjenjeniji su među zaposlenicima od davanja službenog auta na korištenje. Obuka i obrazovanje uvjerit će zaposlenika da poslodavac na njega računa te da ima izgleda za napredovanje, dok službeni auto ne čini ništa od toga.

Povremena besplatna hrana - jutarnje krafne i kiflice, kava i sokovi i slične neočekivane blagodati također dižu moral. Ako profil posla dopušta, povremeno dopustite radnicima da na posao u ponedjeljak dođu sat kasnije, ili odu s posla u petak sat ranije.

Ne tjerajte radnika da ostavi privatni život kod kuće, jer to nije moguće. Budite dobar slušatelj i povremeno ponudite primjeren savjet. Ljudi cijene osjete li da se nadređeni brinu i za njihova osobna pitanja. Organizirajte dnevnu brigu za djecu, članstvo u klubu za fitness, fleksibilnu radnu satnicu i drugo. (T. B.)

Izvor: Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.