Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Intervju - Žene na radnom mjestu

U povodu konferencije "Žene – lideri novog doba", koja će se održati 3. ožujka u organizaciji tvrtke Filaks, razgovarali smo s Mr. sc. Elvirom Mlivić Budeš, direktoricom tvrtke Filaks d.o.o.

MojPosao: Zašto se danas u poslovnom svijetu sve više govori o razlikama između muškaraca i žena?

Razlike u komunikaciji itekako su vidljive na radnom mjestu i vođenju tima. Upravo zbog tih razlika 3. ožujka 2011. organiziramo 2. konferenciju za razvoj žena u poslovanju pod nazivom "Žene – lideri novog doba".

Kako će najviše biti govora o liderskim sposobnostima žena i izazovima poslovnoj komunikaciji, važno je naglasiti da žene prirodno imaju kod altruizma, što znači da su nesebične, odgajateljice i fokusirane više na odnose u timu jer ih to pokreće. Muška tendencija je individualizam i društvena dominantnost u smislu prevlasti, dok je ženska tendencija usredotočenost na "druge" i odnose s njima. Sebična osoba može ići jedinim i relativno jednostavnim putem.

MojPosao: Kako žene brinu o potrebama kolega, a kako muškarci?

Ako se osoba brine samo o vlastitim potrebama i željama, vidi jasan smjer pred sobom, a odluke se jednostavno donose. Oni koji su motivirani osobnim postignućem i društvenom prevlašću možda vjeruju da brinu i o osjećajima i potrebama drugih, no oni uglavnom jednostavno nisu svjesni da ti osjećaji i potrebe postoje, te ih stoga nisu prisiljeni uzimati u obzir.

Čak i kad su ih teoretski svjesni, ne doživljavaju ih na instinktivan način kao oni koji su po prirodi "empatičari", tj. ne poistovjećuju se sa željama i potrebama drugih. Žene su empatične po prirodi, tj. urođeno im je da se poistovjećuju s drugima. Za to im ne treba dodatni napor.

Žene se ne moraju koncentrirati na taj čin i nisu im potrebne dodatne "antene". Neprekidna bujica podataka pristiže od drugih i apsorbira se u čitavoj svojoj složenosti. Ženski je način obrade tih podataka da se reagira osjećajima kao i linearnom ili logičkom reakcijom. Sposobnost da se stavi u tuđu poziciju, tj. da uđe u "tuđu kožu", izrazita je ženska specijalnost.

MojPosao: Često se govori da žene u poslovnom okruženju vode brigu o estetici?

Prema navodima autora Cunningham i Roberts, žene žele svijet učiniti privlačnijim mjestom, a uloge brandova im pomažu u ostvarenju tog cilja. Nakon relativne uzvišenosti i veličanstvenosti koda altruizma, kod estetike čini se mnogo manje važnim i neozbiljnim. Zapravo, u svojim krajnostima, neki oblici ponašanja koja se javljaju u pogledu ovog koda mogu biti prilično neuvjerljivi.

U velikom broju slučajeva žene okolinu koja izgleda njegovano i ugodno smatraju zaista njegovanom i ugodnom. Žene cijene to što izgled i atmosfera naše okoline utječu na to kako se osjećamo kada smo u njoj, te da izgled i atmosfera stvari koje koristimo utječe na to kako se osjećamo pri njihovom korištenju. Žene prepoznaju činjenicu da će neuredna, prljava, zapuštena okolina vjerojatno biti nesvjesno neugodna za one koji se tu nalaze, te odašiljati signal "u redu je biti neuredan, prljav i zapušten".

Loša okolina uzrokuje loše ponašanje, a to je posljednja stvar koju želi, kad je njen instinkt da stvori sigurnu okolinu. U poslovnom okruženju, uredne poslovne prostorije proizvest će osjećaj mira i usklađenosti što će kod žena stimulirati pozitivnije i produktivnije ponašanje.

MojPosao: Jesu li žene pažljivije prema radnim kolegama od muškaraca?

Kod povezanosti bavi se potrebom žena da izgrađuju odnose i zajednice, potrebom da okupljaju ljude i pronalaze ono što im je zajedničko. Veze među ljudima su ženama od neprocjenjive važnosti. Upravo to će se i dogoditi na konferenciji Žene – lideri novog doba koja će se održati 3. ožujka u organizaciji tvrtke Filaks – omogućit ćemo povezivanje poslovnih žena, otkriti pojedinosti o životnom stilu žena u Hrvatskoj, ali i otvoriti brojna pitanja o tome kako žene komuniciraju i kakve su ulozi podređenih i nadređenih.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.