Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Vežite se! Generacija Y je za volanom

Mlađi zaposlenici, pripadnici takozvane generacije Y, koji su rođeni krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, često su na meti kritika svojih starijih kolega. Iskusniji kolege, koji su se itekako morali boriti za svoje pozicije i napredovanje, često ih smatraju neodgovornima, previše nestrpljivima, razmaženima, pa i lijenima.

No, je li to sasvim zasluženo. Ne donose li mlađi zaposlenici i neke pozitivne karakteristike na svoja radna mjesta? Koliko su te njihove karakteristike spojive s kriznim uvjetima poslovanja kakvi vladaju danas?

Ravnoteža posla i privatnog života
Naravno, ravnoteža ovisi o definiciji. No, koliko je uravnotežen vaš život ako sa sobom u krevet nosite laptop i mobitel? Primate li poslovne pozive i dok ste na godišnjem? Kada pripadnici generacije Y napuste ured, većina je s poslom za taj dan zaista i gotova. I kao generacije prije njih, stvari žele raditi drugačije nego njihovi roditelji. To znači napustiti ured na vrijeme da bi se bavili svojim hobijima i strastima koje ne uključuju posao. Možda bi se od tog pristupa moglo nešto i naučiti.

Tehnološka potkovanost
Pripadnici generacije Y su tehnološki potkovani i neustrašivi što se korištenja tehnologije i izvlačenja najboljeg od nje tiče. Prije nego što podignete slušalicu i nazovete tehničku podršku jer vam ne radi internet ili vam ne stižu mailovi, zamolite nekog pripadnika generacije Y da pokuša riješiti problem. Najvjerojatnije je da će to učiniti prije nego što kažete "keks".

Preispitivanje postojećeg stanja
Ako ste imali prilike raditi s pripadnicima generacije Y, vjerojatno ste se naslušali pitanja tipa: "Zašto se ovo radi na ovakav način?" Je li to nužno loše? Ne ako ste zainteresirani za poboljšanje organizacije. Ova generacija stalno izaziva postojeće stanje i načine rada. Ohrabrite ih da to i dalje čine i promijenite način na koji radite kada vam predstave dobru ideju. To će biti korisno i vama i vašim klijentima - i među njima je sve više pripadnika iste generacije.

Dvije glave su bolje od jedne
Ako ste timski radnik, obožavat ćete raditi s pripadnicima ove generacije. Oni su odrasli igrajući se u timovima i stalno traže prilike za suradnju. Najproduktivniji će biti kada rade s ostalima u ostvarenju zajedničkog cilja.

Sviđalo se to nekome ili ne, ova generacija će još dugo biti na radnom mjestu, a njihov pristup poslu će s vremenom vjerojatno postati uobičajen. To bi čak moglo dovesti do povećanja profitabilnosti i više vremena koje se može posvetiti drugim stvarima, osim posla, a to je zdrava ravnoteža s kojom svi možemo živjeti. (T. B.)

Izvor: Monster

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.