Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zadovoljni zaposlenici privlače kvalitetne kandidate

Zadovoljni zaposlenici ne samo da su produktivniji već imaju i značajan utjecaj na brend tvrtke kao poželjnog poslodavca.

Stvari su jednostavne. Što su zaposlenici sretniji i što više uživaju u poslu koji rade, s regrutiranjem i zapošljavanjem novih neće biti problema. Za zadovoljstvo zaposlenika na poslu može se učiniti mnoštvo stvari, uključujući i:

Konkurentne plaće - zaposlenici žele biti pravedno plaćeni za svoj trud i vrijednost koju donose tvrtki, a ako su plaće konkurentne, odnosno iste ili čak nešto više nego u ostalim tvrtkama iz iste industrije, sigurno će biti zadovoljni.

Posebne povlastice - besplatan ručak, ili kava, izleti, slobodni dani, dodatna edukacija na trošak tvrtke… Sve su to odlične povlastice zbog kojih će se zaposlenici dobro osjećati u svojoj tvrtki.

Važni projekti - zaposlenicima treba omogućiti da rade i vode značajne i važne projekte za tvrtku.

Ispitivanje zadovoljstva - svaka organizacija bi trebala pitati svoje zaposlenike što žele i što ih motivira.

Modeli za održavanje zadovoljstva zaposlenika razlikuju se od organizacije do organizacije. No, ključno je razumjeti što je zaposlenicima zaista važno i osmisliti povlastice koje se tome mogu prilagoditi.

Zadovoljni zaposlenici ne samo da su produktivniji već imaju i značajan utjecaj na brend tvrtke kao poželjnog poslodavca. Evo kako sretni zaposlenici mogu pomoći regrutiranju novih:

Izgradnja brenda - uključivanje zaposlenika u izgradnju brenda poželjnog poslodavca mnogu je lakše kada oni sami vole što i gdje rade. Neka pišu o svojim iskustvima u organizaciji i pojavljuju se u video-clipovima na dijelu web stranice tvrtke namijenjenom zapošljavanju. Upravo zaposlenici trebaju biti predstavljati način regrutiranja i zapošljavanja u organizaciji, jer će tako privući i kvalitetnije kandidate za nova radna mjesta.

Preporuke - kada se razgovara s nekim tko zaista obožava svoj posao i tvrtku u kojoj radi, rijetki su oni koji ne požele takav posao. Što su zaposlenici zadovoljniji, organizacija dobiva više dobrih preporuka. Štoviše, najbolji zaposlenici u organizaciji žele raditi s kvalitetnim kandidatima.

Usmena predaja - jedno je čuti jednu osobu da govori o tome kako voli svoj posao, a sasvim drugo kada se to isto čuje od 9 od 10 ljudi koji rade u istoj tvrtki. Što je više zaposlenika koji su oduševljeni radom u svojoj tvrtki, veći je ugled tvrtke, te se na oglase za posao javljaju kvalitetniji kandidati.

Zaključno, stvari su jednostavne. Zadovoljni zaposlenici vode do više kvalitetnih kandidata koji se javljaju na oglase za posao. Ne samo da ove mjere mogu pomoći u zadržavanju dobrih zaposlenika, nego imaju i ogroman utjecaj na zapošljavanje novih. (T. B.)

Izvor: smashfly.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.