Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

5 stvari koje trebate učiniti ako izgubite posao

Ako dobijete otkaz, koliko god to depresivno bilo, usredotočite se na stvari koje će vam pomoći da lakše prebrodite razdoblje nezaposlenosti.

Saznate li da ćete dobiti otkaz vjerojatno ćete se osjećati zbunjeno, nemoćno, ljuto i preplašeno. A kada se ti osjećaji slegnu, kroz glavu će vam prolaziti na stotine pitanja, kao koliko će proći prije nego što ponovno pronađem posao, kako ću otplaćivati kredit i račune i što će se dogoditi s mojom karijerom. No koliko god to depresivno bilo, usredotočite se na stvari koje možete učiniti kako biste to razdoblje prebrodili.

Pregledajte financije
Ako izgubite posao, prva stvar koju trebate napraviti je temeljito pregledati svoje financijsko stanje. Saznajte točko kolika će vam biti otpremnina i koliko imate ušteđevine tako da točno znate s čime ćete se morati snaći. Razvrstajte račune u prioritetne – stambeni kredit, struja, plin, telefon – i osigurajte budžet za njih. Otkažite sve ostale nebitne stvari koje vam mogu uzrokovati trošak.

Zatražite naknadu za nezaposlene
Za vrijeme nezaposlenosti, ovisno o radnom stažu i primanjima, imate i pravo na novčanu naknadu sa Zavoda za zapošljavanje na određeno vrijeme. Stoga se raspitajte, pripremite dokumentaciju i zatražite naknadu.

Ažurirajte svoj životopis
Ako do sada niste ažurirali svoj životopis novim iskustvima, vještinama i projektima na kojima ste radili, sada je pravo vrijeme. Trik je da se 'prodate' bez da pretjerujete. Vaš životopis treba biti istinit i sažet.

Usavršite svoje vještine
Kako stopa nezaposlenosti raste, sve je veća konkurencija na tržištu rada. A to znači da se morate usredotočiti na one vještine po kojima ćete se izdvojiti od ostalih. Preporučljivo je i malo istražiti koje vrste vještina su vam potrebne za različite poslove na koje se želite prijaviti. Ako ste u nekim područjima malo 'zahrđali' pođite na edukaciju. Otkaz ne mora biti 'kraj svijeta' – može biti i prilika za razvoj nove karijere. A ako vas brine novac, ima i tečajeva koji nisu skupi i koje možete pohađati i od kuće, putem računala.

Krenite s prijavama
Odredite vrijeme ujutro ili uvečer u koje ćete pretraživati portale s oglasima za posao kako biste saznali nudi li se nešto što vas zanima. Možete se javiti i agencijama koje se bave regrutacijom i selekcijom.

Zaključno, ne dajte se obeshrabriti. Dobiti odbijenicu ili još gore, ne dobiti nikakav odgovor na vašu prijavu može biti razočaravajuće. No, ustrajte. Posao svakako nećete naći ako odustanete i dane provodite pred televizorom. (T. B.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.