Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako odgovoriti na pitanje o snalaženju u prijašnjim situacijama?

U teoriji, najbolji način za procjenu budućeg ponašanja je pogled u prošlost.

Kako bi ocijenili koliko ste prikladni za posao, osobe koje vas intervjuiraju na razgovoru za posao često će vam postaviti tzv. bihevioralna pitanja, koja se odnose na vaše ponašanje i snalaženje u nekim prijašnjim situacijama. U teoriji, najbolji način za procjenu budućeg ponašanja je pogled u prošlost.

Takva pitanja temelje se na sposobnostima i vještinama koje zahtijeva obavljanje određenog posla. Kako biste uspješno odgovorili na takva pitanja, prvo je potrebno raspoznati koje su vještine i sposobnosti ključne za posao za koji se prijavljujete.

Obično ih je lako prepoznati u opisu radnog mjesta, jer se pojavljuju u formulacijama tipa: timski igrač, upravljanje ljudima, sposobnost snalaženja pod pritiskom i u krizi, sposobnost određivanje prioriteta, orijentacija na klijenta…

Kada ih prepoznate, razmislite o prošlim događajima i situacijama u kojima ste pokazali i dokazali da ih imate. Čak i ako vam na razgovoru za posao ne postave pitanja tog tipa, ovo vam može pomoći da dokažete zašto ste upravo vi najbolji kandidat za taj za posao. Pritom slijedite ove korake:

Situacija
Opišite situaciju u kojoj ste se našli.

Zadatak
Opišite zadatak koji ste morali obaviti.

Akcija
Opišite aktivnosti koje ste poduzeli.

Rezultat
Opišite rezultat tih aktivnosti.

Osvrt
Osvrnite se ponovno na cijelu situaciju i pouke koje ste iz nje izvukli. (T. B.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.