Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kriza 'srednjih godina'

Preko 40, nezaposleni = neprilagođeni?

Negdje sam pročitala opis kojim se žene starije od 40 i muškarci stariji od 45 godina nazivaju dijelom "društveno isključenih skupina" u potrazi za poslom. Nimalo poticajan naziv, one vrste koja Vas odmah, u startu, baca na sam rub nimalo burne scene tržišta rada. Kao da nije dovoljno da, već nižim brojem godine rođenja, imaju razmjeno manje prilika. Tako sam saznala kako se zove skupina kojoj i sama pripadam.

Nisu samo mladi, bez radnog iskustva, u potrazi za prvim poslom totalno obeshrabreni: kad radite dvadesetak godina u jednoj tvrtki, naglo ostanete bez posla, imate poprilično jednolično radno iskustvo, i "uletite" na tržište rada, danas – razočaranje vreba na svakom koraku.

Tražite li posao "ispod" svojih mogućnosti, poslodavci će Vas sumnjičavo gledati misleći da nećete dati sve od sebe, imate iskustvo s ponudama plaće koje su ispod svake razumne razine na koju ste spremni pristati, ili jednostavno osjećate apsolutni nedostatak interesa čim poslodavac pročita Vašu godinu rođenja. Neki će reći da je teško "staro pseto naučiti novim trikovima", da ova kategorija ima "usvojene radne navike", ili pronalaziti još vrlo maštovitih i kreativnih – izgovora.

Da, izgledno je da ste itekako osjetili dobnu diskriminaciju. Prema istraživanju koje je proveo MojPosao, 92% osoba koje su sudjelovale osjetile su dobnu diskriminaciju, i to čak u dobi od 35,9 za žene/ 39,3 za muškarce. Iako dobna granica emotivno najviše pogađa one mlađe od 29 godina, najkritičnija je skupina onih koji su stariji od 40 godina. Možda su malo manje emotivni, ali svakako daleko više ugroženi.

"Povratnici" na tržište rada često su upravo prisiljeni na rad "na crno", "sivo" ili u svim drugim bojama, kao jedinu opciju nakon, najčešće, uzaludnih dugogodišnjih napora. Mnogi priznaju poraz, pristaju na manje i u smislu posla i novca, suženih mogućnosti do kojih ih dovodi pristranost poslodavaca. Mudro? Ne bih rekla: prednosti "zrelih" posloprimaca mogu dati upravo savršene kandidate za posao. Oni su odrasle osobe, s najmanjom sklonosti čestim bolovanjima, imaju radno iskustvo, skloniji su dužem ostanku u tvrtki, lojalniji – mogu biti daleko stabilniji i pouzdaniji radnici, zar ne?

Osim toga, preporuka je poslodavcima malo "baciti oko" u budućnost: radna snaga stari. Sve više i više. Ignorirati tu činjenicu znači dovesti se u situaciju smanjenog izbora. Europa odavno upozorava na taj trend: prema podacima EU, nastave li se sadašnji, nepovoljni demografski trendovi, većina europskog stanovništva do 2020. godine bit će starija od 40 godina. Nije ni kod nas ništa bolje. Nastave li poslodavci s dosadašnjim trendovima pri zapošljavanju, uskoro će (iako se mnogi već i sada žale) još puno, puno teže doći do odgovarajućih kandidata.

Dobro, sad kad imamo uvid u opće stanje, pogledajmo što Vi možete učiniti, e da bi povećali svoje šanse. Još nešto: iako smo po gore navedenom trendu u skladu s Europom, ono po čemu nismo je razina cjeloživotnog obrazovanja, stjecanja dodatnih znanja i vještina ili rad na osobnom razvoju.

Što možete učiniti odmah? Dostupno Vam je bar nekoliko načina da povećate svoje izglede u potrazi za poslom. Pokušajte sa sljedećim:

Osvježite svoj životopis. Popriličan broj novonezaposlenih ljudi koji pripadaju ovoj kategoriji više uopće ni ne znaju napisati dobar životopis, pa krenite od toga. Osim toga, promislite da li je mudro navoditi radno iskustvo starije od deset, petneaest godina? Alternativno, možete navesti dotadašnja iskustva, postignuća, projekte od značaja ili vještine koje ste stekli. Sve to treba "zasjeniti" puku informaciju o datumu rođenja.

Transferirajte mogućnosti: kada Vas potraga za sličnim ili istim poslom dovede do frustracije, past ćete u napast prihvatiti bilo što, sve što padne "pod ruku", uz bilo kakve uvjete. Razmislite umjesto toga o "široj slici": pogledajte koje su mogućnosti u nekoj drugoj grani industrije, radnim mjestima na kojima biste mogli primijeniti barem dio svojih mogućnosti. Razmišljajte lateralno (stvorite novu ideju od poznate): promijenite koncept, percepciju sebe i svojih mogućnosti, krenite ponovo, od osnova: svoje misije, vizije i vrijednosti. Tu rezultate daje i karijerni coaching.

(Ponovo) naučite ključna znanja ili vještine. Kad pitate poslodavce zašto su manje skloni zaposliti osobe starije od 40 godina, vidjet ćete odgovore koji ukazuju na to da ova skupina nema danas odgovarajuće poslovne vještine, niske su razine informatičkog obrazovanja, ili čak ne znaju odgovarajuće prezentirati vještine koje imaju. Napravite svoj plan: pogledajte desetak oglasa za radno mjesto koje bi Vama odgovaralo. Popišite znanja i vještine koje se traže, a Vi ih nemate. Napravite svoj plan razvoja, ali i korištenja besplatnih resursa, dostupnih nezaposlenima. Primite se posla. Jednostavno, potreban Vam je "update", a ta aktivnost dobro zvuči i u životopisu: znači da ste "u tijeku", trudite se pratiti svoju struku i uložiti dodatni napor u svoj osobni razvoj.

"Uključite" lateralno razmišljanje, napravite svoj "update" i čim prije – natrag na posao!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.