Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Unaprijedite svoje voditeljske vještine i osnažite tim

Einsteinov poznati teorem E=mc2 objašnjava kako se energija može pretvoriti u materiju i materija u energiju. Količina proizvedene energije (E) jednaka je masi (m) pomnoženoj s brzinom svjetlosti (c) na kvadrat. No, jeste li znali da se Einsteinova genijalnost proteže daleko izvan granica fizike?. On je također napisao: "Sve što je vrijedno u ljudskom društvu ovisi o prilici za razvoj prilagođenoj pojedincu".

Pa, kada se radi o poslovnom vodstvu, njegova formula se može preformulirati na način da je Energija = magnetizam (pomnožen) s kolektivnim povjerenjem/samopouzdanjem. Kada ste na poziciji voditelja, razina energije i entuzijazma vašeg tima izravno izvire iz vašeg magnetizma - "moći i sposobnosti da privučete ili utječete na druge", i kolektivnog povjerenja/samopouzdanja vašeg tima.

Bilo da vodite inženjere, prodavače ili računovođe, možete osnažiti svoj tim usvajanjem sljedećih strategija:

Držite glavu uspravno
Sve u svemu, vodstvo se događa 'između vaših ušiju'. Prije svega, morate na sebe gledati kao da imate sve što je potrebno za uspjeh. Drugo, morate poprimiti držanje koje odražava samopouzdanje. Vaš tim vas gleda i traži signale o stanju poslovanja te kako to utječe na njihovu sigurnost radnog mjesta. Vaš izraz lica, govor tijela, držanje i stil govora pridonose dojmu koji ostavljate. Stoga uspravite leđa i glavu. Nikada ne znate tko vas promatra.

Osnažite svoje ljude
Osjećaju li se vaši podređeni ugodno kada vam postavljaju pitanja i samostalno donose odluke? Osnaživanje je vrlo komplicirano – ako se ponašate prema ljudima kao da mogu donositi odluke, oni u to počnu vjerovati, a ako se ponašate prema njima kao da ih ne mogu donositi, također u to počnu vjerovati.

Osigurajte da tim funkcionira i kada vas nema
Bilo da ste izvan ureda za ručak, ili izvan zemlje na nekoj konferenciji, je li vaš tim sposoban i spreman normalno funkcionirati bez vas? Ili vam je potrebna 'potvrda' u stilu: "Bez mene se ništa ne može obaviti kako treba". Ako stvorite okruženje u kojem se rad i napredak nastavlja kada ste odsutni, zamislite slobodu i energiju koju će vam to omogućiti. Zamislite situaciju da uđete u ured, a asistent je već pripremio pismo koje želite poslati, ili se tim već sastao i spremni su vam prezentirati svoje preporuke. Tako dobivate najmanje tri stvari – štedite vrijeme, možete se usredotočiti na strateške zadatke, i u poziciji ste da nagradite neovisno razmišljanje i trud svojih podređenih, što će im podići samopouzdanje, a što pak će rezultirati većom produktivnošću.

Uvijek znajte što se događa
Možda ćete se pitati kako pomiriti to što morate iz ureda sa zadržavanjem kontrole. Sve se svodi na efikasnu komunikaciju – telefonom, mailom, ili golubom pismonošom ako treba. Svatko tko odgovara vama trebao bi znati da će moći doći do vas i da ćete mu se javiti ako vas treba nešto pitati. Ako pak znate da će vas ljudi kontaktirati ako se pojavi neko ozbiljno pitanje ili problem, možete biti uvjereni da se sve odvija po planu ako vam se ne javljaju. Ako ih uputite u sve što je potrebno na vrijeme, to će značiti manje iznenađenja i bržu reakciju kada je to neophodno.

Osigurajte profesionalni razvoj svojih podređenih
Kada napuštate neku poziciju uvijek 'ostavite' ljude s višom razinom znanja i vještina od one koju su imali kada ste im došli za voditelja. Povežite inicijativu za profesionalni razvoj članova tima s trenutnim projektima na kojima rade. To će ojačati njihov osjećaj vrijednosti i motivaciju, a vi ćete biti izravno uključeni u njihov razvoj. Cijenit će to što smatrate da su vrijedni truda i ubrzo ćete im moći delegirati dodatne zadatke.

Njegujte ponos članova tima
Članovi vašeg tima bit će ponosni ako sudjeluju u ostvarenju cilja i dio su grupe koja ima sjajan ugled temeljen na mjerljivoj kvaliteti i rezultatima. Često ih podsjetite koliko ste ponosni da radite s njima, posebno onih dana kada se stvari ne odvijaju savršeno. Odajte im iskreno priznanje i osigurajte im nagradu.

Sve ovo ne znači da trebate postati 'mekani vođa'. Promoviranje kolektivnog samopouzdanja omogućava vam da budete strogi i pravedni, i popularni. Ne možete očekivati sjajne rezultate ako ne postavite visoke, održive standarde. (T. B.)

Izvor: American Management Association

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.